Cum pregăteşti cei mai buni mucenici după reţeta simplă a lui Radu Anton Roman, pentru 9 martie: mucenicii moldoveneşti şi cei munteneşti

  • Fie că sunt fierţi sau copţi, cu zeamă sau doar cu miere şi nucă, aburinzi sau reci, mucenicii sunt delicioşi.
  • Gospodinii şi gospodinele pregătesc astăzi mucenici sau „măcinici” şi îi împart pe 9 martie. Desigur, îi şi savurează singuri sau alături de familie.
  • 9 martie este zi de sărbătoare pentru creştinii ortodocşi, fiind prăznuiţi cei 40 de soldaţi creştini din cetatea Sevastiei, care ar fi fost torturaţi şi ucişi pentru credinţa lor.
3719 afișări
Imaginea articolului Cum pregăteşti cei mai buni mucenici după reţeta simplă a lui Radu Anton Roman, pentru 9 martie: mucenicii moldoveneşti şi cei munteneşti

Cum pregăteşti cei mai buni mucenici după reţeta simplă a lui Radu Anton Roman, pentru 9 martie: mucenicii moldoveneşti şi cei munteneşti

Tradiţiile sunt un prilej pentru pregătirea unor reţete delicioase, împletite cu puţină istorie şi recunoştinţă pentru strămoşi. 
 
Mucenicii sau măcinicii sunt gustul copilăriei pentru mulţi însă pentru credincioşi, ei înseamnă onorarea sacrificiului a 40 de soldaţi creştini din cetatea Sevastiei, Armenia, în anul 320. 
 
Radu Anton Roman, gastronom pasionat, a publicat în cartea sa „Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti”, două reţete pentru mucenici.
 

  Mucenici moldoveneşti sau copţi

 
 
  Ingrediente: 
  •  un kilogram de făină 
  • două linguriţe de drojdie
  • 500 ml apă
  • o linguriţă sare
  • 4 linguriţe miez de nucă măcinat
  • ulei pentru uns tava 
  • Prepararea siropului:  şase linguriţe de zahăr sau miere, o ceaşcă de apă  şi zahăr vanilat.

Mod de preparare: Se frământă un aluat dospit ca de pâine din făină, apă, sare şi drojdie. Aluatul se lasă apoi la crescut 20 de minute, într-un loc călduţ. Se acoperă cu un prosop. După ce s-a umflat aluatul, se tapetează un blat de lucru cu făină şi se rulează fiecare şnur de aluat în formă de opt. Se pun la copt (circa 30 de minute) într-o tavă unsă cu ulei;.

Se fierbe apa cu mierea până se îngroaşă, se adaugă zahărul vanilat. siropul obţinut se toarnă peste mucenici. Se presară miez de nucă şi se lasă să se înmoaie. 

 

Mucenici munteneşti sau fierţi 

 Ingrediente: 

  •  125 ml ulei
  • o linguriţă de sare
  • 500 ml apă
  • un kg de făină sau cât primeste uleiul si apa 
  •  Sirop:   o ceaşcă de miez de nucă măcinat, 3 linguri de zahăr, o linguriţă scorţişoară zahăr vanilat, coaja rasă de la o lămâie.

Mod de preparare:  Se încălzeşte puţin apa, se cerne făina pe un blat. În mijlocul făinii se face o „gropşoară” în care se toarnă apă călduţă, ulei şi sare. Se frământă până iese un aluat moale, care se bate să se frăgezească timp de un sfert de oră. Se întinde pe o planşetă unsă cu făină. Se taie inele cu ajutorul a două pahare, unul mare unul mic, şi se răsuceşte aluatul sub formă de opt. Se lasă la uscat 45 de minute. Se fierb apoi timp de o oră într-un litru şi jumătate de apă. Se adaugă tot ce e în reţetă şi se lasă să mai undească încă un sfert de oră. Când s-au răcit, se presară peste mucenici încă două linguriţe de miez de nucă fin măcinat.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici