Cum prevenim o tragedie? Managerul Spitalului Victor Babeş din Timişoara îţi spune cum ţine accidentele departe

  • Spitalul Victor Babeş Timişoara are 215 paturi COVID, toate conectate la oxigen
  • Consumul de oxigen a crescut de aproape 12 ori, în ultimele luni. A ajuns la 2.500 mc pe zi
  • Personalul tehnic verifică zilnic instalaţia
1098 afișări
Imaginea articolului Cum prevenim o tragedie?  Managerul Spitalului Victor Babeş din Timişoara îţi spune cum ţine accidentele departe

După tragedia de la Piatra Neamţ, ai o mulţime de întrebări. Şi eu la fel. Una dintre ele este: cum prevenim astfel de accidente? Medicul Cristian Oancea de la Timişoara îţi spune ce face în spitalul lui.

Are un departament tehnic, iar angajaţii de aici fac verificări în fiecare dimineaţă.

„Dimineaţa când vin lucruri, mă sună colegii, dar şi dacă nu mă sună, mă duc să verific tablourile în primul rând, pentru că acolo se întâmplă toate. Unde pot să intru, verific prizele, întrerupătoarele, care sunt defecte, le remediez. De multe ori sunt ieşite din perete, pentru că pacienţii nu au grijă şi trag cu forţă, le bag înapoi şi asta e toată ziua”, spune Iosif Peici, electrician.

La instalaţia de oxigen e mai simplu. Un manometru montat afară, indică în permanenţă presiunea. Înăutru, ţevile sunt controlate zilnic. Dar, ca să stea liniştit, Oancea a şi schimbat reţeaua electrică, în cea mai mare parte a spitalului, iar periodic face simulări de incendii, pentru ca medicii şi asistenţii să fie pregătiţi de orice.

„Am făcut un instructaj cu cei de la pompieri, un incendiu artificial, şi modul şi modalitatea de reacţie a personalului medical, inclusiv cum sunt manevrate în siguranţă şi corect acele stingătoare de incendiu, pentru că nu toată lumea ştie cum se manevrează corect un stingător de incendiu”, povesteşte Cristian Oancea, managerul Spitalului Victor Babeş din Timişoara.

De când cu pandemia, totul e mai complicat. A crescut şi numărul de aparate medicale şi sursele de oxigen.

„Am făcut extinderea reţelei la 31 de saloane, am mutat 72 de prize de oxigen, tot ce înseamnă ţeavă şi barbotoare, tot ce le trebuie pacienţilor. Firma a lucrat în condiţii, ca şi noi, de COVID, i-am echipat, au intrat şi şi-au riscat şi ei sănătatea”; spune Adrian Manta, director tehnic la Spitalul Victor Babeş din Timişoara.

Cu atâţia pacienţi, presiunea e mare, mai ales la ATI, unde şi personalul medical e cu ochii patru.

„Nu poţi să spui că intri pe secţie şi te uiţi numai la pacient. Te uiţi la tot. Te uţi în stânga, în dreapta, te uiţi la pacienţi, te uiţi la prize, eşti atent, nu poţi să intri să te uiţi numai la un singur lucru”, explică Simona Penteleiciuc, asistentă ATI.

Până acum, la Spitalul Victor Babeş din Timişoara nu au fost probleme majore.  A mai sărit câte o siguranţă, dar electricianul a rezolvat imediat.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici