Cum va arăta zona metropolitană Bucureşti-Ilfov: Se va întinde până la Dunăre şi va fi condusă de un Guvernator - Mediafax

Cum va arăta zona metropolitană Bucureşti-Ilfov: Se va întinde până la Dunăre şi va fi condusă de un Guvernator

Potrivit proiectului de regionalizare, zona Bucureşti-Ilfov se va dezvolta în trei etape, urmând ca, până în 2016, să cuprindă Olteniţa şi localităţi din judeţele Dâmboviţa şi Giurgiu.

4930 afişări
Imaginea articolului Cum va arăta zona metropolitană Bucureşti-Ilfov: Se va întinde până la Dunăre şi va fi condusă de un Guvernator

Cum va arăta zona metropolitană Bucureşti-Ilfov: Se va întinde până la Dunăre şi va fi condusă de un Guvernator

În cinci ani, Bucureştiul ar putea avea deschidere la Dunăre.Detalii din proiectul pe care Guvernul intenţionează să-şi asumerăspunderea, au fost prezentate pentru Gândul de deputatul PDLVasile Gherasim.

"În prima etapă se va comasa Bucureştiul cu Ilfovul. Vom avea 48de unităţi administrativ-teritoriale pe o suprafaţă de 2.800 dekilometri pătraţi, de zece ori mai mult decât este acum. În etapa adoua vom avea 62 de localităţi şi o suprafaţă de 3.800 kilometripătraţi. Peste 5 ani suprafaţa regiunii Bucureşti-Ilfov va fi de5.600 de kilometri pătraţi iar graniţele vor ajunge în zona de sudpână la Dunăre. Prima etapă se va face prin lege urmând cacelelalte două etape să se facă pe principiul asociativităţiiunităţilor administrativ terioriale", potrivit deputatuluiGherasim.

Acesta a mai precizat pentru Gândul că PDL doreşte ca alegerilelocale şi parlamentare din 2012 să fie făcute după noua organizareadministrative teriorială, adică în 8 circumscripţii electorale, înloc de 42 câte sunt în prezent.

După ce proiectul legii regionalizării va fi aprobat deParlament, în câteva luni se va finaliza un nou Plan de UrbanismGeneral (PUG) pentru întrega regiune Bucureşti-Ilfov.

"În PUG vor fi bine definite zonele construibile, parcurileindustriale sau zonele verzi. Se vor trasa direcţiile dedezvoltare. Centrul de interes se va muta în zonapremetropolitană. În actuala formă administrativteritorială, Bucureştiul nu se mai poate dezvolta", a spus Gherasimpentru Gândul.

Acesta a mai explicat că marile campusuri universitare se potmuta în zona de nord a oraşului, că se vor scoate depourileRATB din Bucureşti şi se va construi un aeroport în zona de sud aCapitalei.

Potrivit deputatului, peste 65 la sută din casele construitedupă 1990 în jurul Capitalei aparţin bucureştenilor.

"Până la viitoarele alegeri, primarii rămân intangibili şi chiarîşi vor spori atribuţiile. Vor primi competenţe sporite în domeniulprotecţiei sociale, al sănătăţii sau al siguranţei cetăţenilor.Prefectul Capitalei va fi acela care va asigura legalitatea atât înBucureşti, cât şi în Ilfov", a mai spus deputatul VasileGherasim.

În zona metropolitană Bucureşti-Ilfov, Guvernul va numi unguvernator, funcţie ce acum corespunde celei de prefect alCapitalei. Se va înfiinţa Delegaţia Permanentă a ZoneiMetropolitane, organism cu rol consultativ. Legea Metropolei va fiurmată de o altă lege care va reglementa activitatea administraţieipublice la nivelul Capitalei.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici