Curse cu roboţi în loc de examen pentru studenţii de la Robotică din Iaşi | FOTO

În loc de un examen clasic, studenţii anului IV de la Robotică din Iaşi au organizat curse cu roboţii construiţi pe parcursul semestrului. Ideea inedită i-a aparţinut unui profesor de la Facultatea de Mecanică a Universităţii Tehnice din Iaşi.

151 afișări
Imaginea articolului Curse cu roboţi în loc de examen pentru studenţii de la Robotică din Iaşi | FOTO

Curse cu roboţi în loc de examen pentru studenţii de la Robotică din Iaşi

Studenţii anului IV de la Mecanică a Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iaşi au avut ca sarcină pe parcursul semestrului să creeze nişte roboţi adevăraţi, iar în ziua examenului roboţii au participat la o cursă.

Roboţii au trebuit să parcurgă un traseu marcat, să se poată orienta în spaţiu şi să ocolească obstacolele de pe traseu.

Ideea unui asemenea examen i-a aparţinut profesorului Ioan Doroftei, care predă disciplina Roboţi Mobili, el punând la dispoziţie studenţilor componentele şi materialele necesare pentru crearea roboţilor.

Profesorul le-a oferit motoare, roţi, o placă de control, senzori şi diverse drivere, toate necesare pentru a construi o platformă pe care se puteau deplasa roboţii pe trasee predefinite.

„Am grupat studenţii în şase echipe, am pus materialele la dispoziţie, urmând să construiască o platformă ce trebuia prezentată într-un raport, dar şi într-o competiţie internă în cadrul grupei respectivă care a constat în două probe: urmărirea unei linii tip traseu viteză şi un traseu de obstacole. Obstacolele au constat în intersecţii, un sens giratoriu, întreruperea liniei de deplasare pe o distanţă mare, dar care aveau în dreapta sau în stânga un perete ca robotul să poată urmări, folosind un senzor cu ultrasunete, spre exemplu, un perete acolo unde linia se întrerupe”, a povestit profesorul Ioan Doroftei.

Este pentru al doilea an consecutiv când profesorul Ioan Doroftei îi îndeamna pe studenţi să susţină o astfel de examinare, explicând că a hotărât acest lucru pentru ca tinerii să poată lucra independent şi să înveţe mai bine.

„Majoritatea tinerilor se plâng de faptul că la multe discipline aplicaţiile nu sunt foarte practice, se fac simulări pe calculatoare şi aşa mai departe. De aceea am decis să le dau ocazia să construiască ceva. Au avut libertate totală în a-şi stabili platforma, algoritmul de control. În urma examenului am avut o discuţie liberă cu ei şi i-am întrebat cum cred că ar trebui să procedăm în anul următor şi au spus că ar vrea să le acord mai multă libertate, să vină şi ei cu idei, să nu fie aceeaşi temă pentru toţi studenţii şi să îşi poată impune şi ei creativitatea”, a mai spus profesorul ieşean.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici