Curtea Constituţională a decis: Cristi Danileţ a fost revocat neconstituţional din Consiliul Superior al Magistraturii

Judecătorul Cristi Danileţ a fost revocat neconstituţional din Consiliul Superior al Magistraturii, Curtea Constituţională constatând joi că articolul 55, alineatele 4 şi 9 din Legea 317/2004 sunt neconstituţionale.

2262 afișări
Imaginea articolului Curtea Constituţională a decis: Cristi Danileţ a fost revocat neconstituţional din Consiliul Superior al Magistraturii

Cristi Danileţ (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Judecătorii Curţii Constituţionale au analizat excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor articolului 55 din Legea 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, ridicată în dosarul în care Cristi Danileţ a contestat revocarea sa din funcţia de membru ales al CSM.

"În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu majoritate de voturi, admite excepţia de neconstituţionalitate şi constată că dispoziţiile art.55 alin. (4) şi (9) din Legea nr.317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii sunt neconstituţionale. Decizia este definitivă şi general obligatorie", se arată într-un comunicat de presă al CC.

Argumentaţia reţinută în motivarea soluţiei pronunţate de Plenul Curţii Constituţionale va fi prezentată în cuprinsul deciziei, care va fi publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, a precizat sursa citată.

Potrivit articolului 55, alineatul 4, "membrii aleşi ai Consiliului Superior al Magistraturii sunt revocaţi şi la cererea majorităţii adunărilor generale de la nivelul instanţelor sau parchetelor pe care le reprezintă, în cazul neîndeplinirii sau îndeplinirii necorespunzătoare a atribuţiilor încredinţate prin alegerea ca membru al Consiliului. În cadrul adunărilor generale, decizia se ia cu votul a două treimi din numărul judecătorilor sau procurorilor".

Alineatul 9 al articolului 55 prevede că "în termen de 15 zile de la înregistrarea sesizării semnate şi motivate de reprezentanţii adunărilor generale prevăzute la alin. (4), Plenul Consiliului Superior al Magistraturii dispune revocarea din funcţie a membrului ales. Dispoziţiile art. 57 alin. (2) se aplică în mod corespunzător".

Legalitatea revocării judecătorului Cristi Danileţ din Consiliului Superior al Magistraturii a fost discutată de judecătorii Curţii Constituţionale în urma unei decizii din 18 martie a Curţii de Apel Bucureşti.

În 26 februarie, Cristi Vasilică Danileţ, judecător la Tribunalul Cluj, şi Alina Ghica, judecător la Curtea de Apel Bucureşti, au fost revocaţi din CSM, ca urmare a voturilor exprimate în acest sens în adunările generale ale judecătorilor.

Cei doi magistraţi au făcut contestaţie la Curtea de Apel Bucureşti, solicitând anularea hotărârilor de revocare din CSM.

În cazul Alinei Ghica, colegele sale de la Curtea de Apel Bucureşti s-au abţinut în a judeca acţiunea acesteia, astfel că judecătoarea a solicitat strămutarea dosarului.

În dosarul lui Cristi Danileţ, în 18 martie, Curtea de Apel Bucureşti a admis excepţia de neconstituţionalitate ridicată de acesta privind revocarea sa din CSM. Danileţ a susţinut că articolul 55 ar încălca prevederile constituţionale privind statutul judecătorului, dreptul la apărare şi atribuţiile CSM.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici