Curtea Constituţională anunţă că va înştiinţa Comisia de la Veneţia despre modificările legate de opiniile separate

Curtea Constituţională a transmis, marţi înr-un comunicat de presă, că va înştiinţa Comisia de la Veneţia cu privire la modificările deja făcute de instituţie în legătură cu opiniile separate ale judecătorilor CCR.

1005 afișări
Imaginea articolului Curtea Constituţională anunţă că va înştiinţa Comisia de la Veneţia despre modificările legate de opiniile separate

Curtea Constituţională anunţă că va înştiinţa Comisia de la Veneţia despre modificările legate de opiniile separate

Reacţia Curţii Constituţionale vine după ce Comisia de la Veneţia a adoptat un raport asupra opiniilor separate ale Curţilor Constituţionale, aprobat săptămâna trecută. CCR arată, în comunicatul de presă că plenul Curţii revenise încă din 5 iulie a.c. asupra deciziei din iunie 2017 prin care fusese interzisă publicarea opiniei separate ostentative sau cu tentă politică.

"Urmare publicării Raportului asupra opiniilor separate ale Curţilor Constituţionale, aprobat de Comisia de la Veneţia la cea de-a 117-a Sesiune Plenară din 14-15 decembrie 2018, văzând aspectele consemnate cu referire la Curtea Constituţională a României, în special referirile critice cuprinse la par.44-46, formulăm următoarele precizări: Motivele care au determinat plenul Curţii Constituţionale să adopte o măsură restrictivă cu privire la redactarea opiniilor concurente şi separate au fost menţionate în preambulul Hotărârii nr.1/2017. La data aprobării şi publicării Raportului Comisiei de la Veneţia, plenul Curţii Constituţionale revenise la măsura criticată încă din 5 iulie 2018 şi a publicat în Monitorul Oficial al României opinia concurentă care a făcut obiectul Hotărârii nr.1/2017", arată CCR în comunicatul de presă publicat pe site-ul instituţiei.

Prin urmare, Curtea Constituţională explică deciziile prin care au fost modificate articolele care reglementau redactarea opiniilor separate.

"Astfel, prin HOTĂRÂREA nr.1 din 5 iulie 2018 pentru modificarea Hotărârii Plenului Curţii Constituţionale nr.1/2017 privind regulile de redactare a opiniei separate sau concurente, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.579 din 9 iulie 2018, Plenul Curţii Constituţionale a revenit asupra celor decise prin Hotărârea Plenului Curţii Constituţionale nr.1/2017 privind regulile de redactare a opiniei separate sau concurente, art.2 şi 3 din această din urmă hotărâre având în prezent următorul cuprins:

«2. Articolul 2 se modifică şi va avea următorul cuprins: „Art.2 - Opinia separată sau concurentă se depune la Cabinetul preşedintelui Curţii Constituţionale la data stabilită pentru prezentarea deciziei în Plen sau, în cazul în care decizia nu se citeşte în Plen, la data trimiterii acesteia la publicare.”

3. Articolul 3 se modifică şi va avea următorul cuprins: „Art.3 - Opinia separată şi, după caz, cea concurentă se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, împreună cu decizia.”»", arată judecătorii Curţii.

În concluzie, CCR arată că, în ciuda celor consemnate în raportul adoptat de Comisia de la Veneţia, instituţia română a efectuat modificările care acordau posibilitatea preşedintelui Curţii de a dispune nepublicaea opiniei separate sau concurente.

"Aşadar, contrar celor consemnate în Raportul asupra opiniilor separate ale Curţilor Constituţionale, aprobat de Comisia de la Veneţia la cea de-a 117-a Sesiune Plenară, la data aprobării acestuia (14-15 decembrie 2018) nu mai subzista (încă din data de 5 iulie 2018), posibilitatea preşedintelui Curţii Constituţionale de a solicita refacerea opiniei separate sau concurente ori de a dispune nepublicarea acesteia. Cu privire la această situaţie vom informa şi Comisia de la Veneţia", conchide sursa citată.

Comisia de la Veneţia îl critică pe preşedintele CCR, Valer Dorneanu, înr-un raport privind opiniile separate ale curţilor constituţionale, pentru o decizie a CCR prin care a fost interzisă publicarea opiniei separate ostentative sau cu tentă politică.

Documentul instituţiei europene face referire la o decizie a Curţii Constituţionale a României din 22 iunie 2017 care reglementează regulile de redactare a opiniei separate sau concurente şi care interzice aprecierile sentenţioase, provocatoare sau cu tentă politică. Raportul aminteşte şi de faptul că această decizie a CCR a fost anulată, pe 20 iunie 2018, de către Curtea de Apel Bucureşti.

Potrivit Comisiei de la Veneţia, ar trebuie evitate astfel de decizii ale CCR, deoarece cea din iunie 2017 i-a permis preşedintelui Curţii, Valer Dorneanu, să împiedice publicarea unei opinii separate critică la adresa instituţiei pe care o conduce.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici