Curtea de Apel judecă recursul formulat de 15 poliţişti de la secţiile 1 şi 3 faţă de arestarea preventivă

Curtea de Apel Bucureşti ia în discuţie, joi, recursul formulat de 15 dintre cei 29 de poliţişti de la secţiile 1 şi 3 din Bucureşti împotriva deciziei de arestare preventivă a lor.

940 afișări
Imaginea articolului Curtea de Apel judecă recursul formulat de 15 poliţişti de la secţiile 1 şi 3  faţă de arestarea preventivă

Curtea de Apel judecă recursul formulat de 15 poliţişti de la secţiile 1 şi 3 faţă de arestarea preventivă (Imagine: Catalin Abagiu/Mediafax foto)

Poliţiştii Stelian Daniel Tonca, Adrian Dan, Florin-Sorin Dumitru, Daniel-Cristian Olteanu, Codruţ-Teo Uşăînchisă, Dănuţ-Cătălin Năstae, George Ivasciuc, Sebastian-Ştefan Ioana, Ovidiu Ştefăniţă Popa, Marian Ilie, Nicolae Dănuţa, Eugen-Florin Ionescu, Viorel Stoica şi Petre Talianu cer să fie eliberaţi.

Curtea de Apel Bucureşti a luat în dezbatere miercuri, o cerere de eliberare din arest formulată de alţi 14 poliţişti - Dan Ungureanu, Gheorghe Bubu, Cornel Frăţilă, Marius-Alin Constantinescu, Cornel Grigore, Eduard Daniel Elaşcu, Adrian Niculici, Petre Pomagă, Sorin-MIhai Tătaru, Ionel Răduţ, Cătălin-Adi Stoichiţă, Constantin Ghergu, Florentin-Alexandru Dobre, Laurenţiu-Nicolae Popină.

Avocaţii unora dintre poliţişti au cerut ca la dosarul cauzei să fie depuse fişele de plecare a maşinilor de poliţie din autobază, din perioada anchetată de procurori, precum şi procesele verbale întocmite la datele indicate de procurori ca fiind acelea când poliţiştii au comis infracţiuni.

Totodată, unii dintre avocaţi au susţinut că există posibilitatea ca unii dintre poliţişti să nu fi fost de serviciu în acele perioade, ci în concediu.

În acest context Curtea de Apel Bucureşti a admis solicitările avocaţilor şi a stabilit un nou termen pentru acest dosar în 25 ianuarie.

În 11 ianuarie, Tribunalul Bucureşti a decis arestarea preventivă a 29 de poliţişti din Capitală, două instanţe emiţând mandate pentru 15 şi ulterior pentru restul de 14.

Poliţiştii de la secţiile 1 şi 3 sunt acuzaţi că luau mită individual sau împreună cu unul sau doi colegi, de la şoferi contravenienţi, dar şi de la proxeneţi şi prostituate, iar în unele situaţii, la sfârşitul turei împărţeau banii obţinuţi, sumele fiind cuprinse între 50 şi 600 de lei.

Poliţiştii nu acţionau ca o grupare, ci individual, pe tură, împreună cu unul sau doi colegi. O parte dintre poliţişti îi cunoşteau pe proxeneţii şi pe prostituatele din circumscripţia secţiei de poliţie şi primeau bani de la aceştia "pentru a nu întocmi actele constatatoate", declara procurorul de caz Bogdan Staicu.

Potrivit acestuia, unii dintre cei 31 de poliţişti au supus o femeie care practica prostituţia la violenţe fizice şi psihice, ţinând-o încătuşată "câteva minute" în secţia de poliţie. Femeia a fost ţinută o noapte întreagă în secţia de poliţie, fără să i se permită să beneficieze de prezenţa unui avocat, fiind eliberată după şase ore.

Un alt mod de operare a poliţiştilor era să identifice şi să selecteze anumite maşini, pe care le opreau, le aduceau la cunoştinţă şoferilor că au încălcat legea, apoi, prin expresii precum "acum mingea e la dumneavoastră" sau "mergeţi la maşină şi gândiţi-vă la situaţia dumneavoastră" îi determinau să le dea bani, a mai spus Bogdan Staicu.

"Agenţii de poliţie se aflau în exercitarea atribuţiilor de serviciu (în tură) pe linie de ordine publică, de regulă în echipaje de doi sau trei, şi aveau ca atribuţii depistarea, constatarea şi sancţionarea unor fapte interzise de lege (contravenţii şi infracţiuni). Foloseau autospeciale din dotarea Ministerului Administraţiei şi Internelor şi purtau uniforma instituţiei. Erau selectate în trafic anumite autoturisme - din categoria superioară sau de lux (BMW, Mercedes, Porsche, Nissan etc.). Astfel, fie le surprindeau direct în timp ce încalcă o normă legală, fie le verificau prin mijloacele din dotare şi dacă se constatau anumite deficienţe - de ex. ITP expirată - le urmăreau şi le opreau, apoi îl verificau şi pe conducătorul auto, fie, sub diferite pretexte sau motive, opreau direct astfel de autoturisme şi verificau atât autoturismele cât şi conducătorii auto", a precizat DGA.

După primirea banilor sau la sfârşitul turei, în unele situaţii agenţii împărţeau între ei banii astfel obţinuţi, iar sumele erau cuprinse între 50 şi 600 de lei.

Peste 100 de astfel de infracţiuni au fost reţinute în sarcina celor 31 de poliţişti, acestea fiind comise, potrivit lui Staicu, în perioada octombrie - decembrie 2011.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici