SCANDALUL POLIŢIŞTILOR CORUPŢI: 15 agenţi de la secţiile 1 şi 3 au fost arestaţi preventiv

Tribunalul Bucureşti a decis, miercuri, arestarea preventivă pentru 29 de zile a 15 poliţişti de la secţiile 1 şi 3 din Bucureşti, decizia fiind luată într-unul dintre cele două dosare aflate la această instanţă.

766 afișări
Imaginea articolului SCANDALUL POLIŢIŞTILOR CORUPŢI: 15 agenţi de la secţiile 1 şi 3 au fost arestaţi preventiv

SCANDALUL POLIŢIŞTILOR CORUPŢI: 15 agenţi de la secţiile 1 şi 3 au fost arestaţi preventiv (Imagine: Catalin Abagiu/Mediafax Foto)

O instanţă a Tribunalul Bucureşti s-a pronunţat astfel într-unul din cele două dosare în care procurorii au cerut arestarea preventivă a 29 de poliţişti de la secţiile 1 şi 3.

Într-unul din dosare procurorii au cerut arestarea preventivă a 15 poliţişti, solicitarea fiind admisă.

Decizia poate fi contestată la Curtea de Apel Bucureşti.

Propunerea de arestare preventivă privindu-i pe ceilalţi 14 poliţişti a fost judecată într-un al doilea dosar în care instanţa nu a luat încă o decizie.

Poliţiştii de la secţiile 1 şi 3 sunt acuzaţi că luau mită individual sau împreună cu unul sau doi colegi, de la şoferi contravenienţi, dar şi de la proxeneţi şi prostituate, iar în unele situaţii, la sfârşitul turei împărţeau banii obţinuţi, sumele fiind cuprinse între 50 şi 600 de lei.

Astfel, unii dintre cei 31 de poliţişti surprindeau femei care practicau prostituţia şi le percepeau taxe de protecţie, pentru a nu constata faptele şi pentru a nu le sancţiona, a precizat Direcţia Generală Anticorupţie (DGA) într-un comunicat de presă.

Poliţiştii nu acţionau ca o grupare, ci individual, pe tură, împreună cu unul sau doi colegi. O parte dintre poliţişti îi cunoşteau pe proxeneţii şi pe prostituatele din circumscripţia secţiei de poliţie şi primeau bani de la aceştia "pentru a nu întocmi actele constatatoate", a declarat procurorul de caz Bogdan Staicu.

Potrivit acestuia, unii dintre cei 31 de poliţişti au supus o femeie care practica prostituţia la violenţe fizice şi psihice, ţinând-o încătuşată "câteva minute" în secţia de poliţie. Femeia a fost ţinută o noapte întreagă în secţia de poliţie, fără să i se permită să beneficieze de prezenţa unui avocat, fiind eliberată după şase ore.

Un alt mod de operare a poliţiştilor era să identifice şi să selecteze anumite maşini, pe care le opreau, le aduceau la cunoştinţă şoferilor că au încălcat legea, apoi, prin expresii precum "acum mingea e la dumneavoastră" sau "mergeţi la maşină şi gândiţi-vă la situaţia dumneavoastră" îi determinau să le dea bani, a mai spus Bogdan Staicu.

"Agenţii de poliţie se aflau în exercitarea atribuţiilor de serviciu (în tură) pe linie de ordine publică, de regulă în echipaje de doi sau trei, şi aveau ca atribuţii depistarea, constatarea şi sancţionarea unor fapte interzise de lege (contravenţii şi infracţiuni). Foloseau autospeciale din dotarea Ministerului Administraţiei şi Internelor şi purtau uniforma instituţiei. Erau selectate în trafic anumite autoturisme - din categoria superioară sau de lux (BMW, Mercedes, Porsche, Nissan etc.). Astfel, fie le surprindeau direct în timp ce încalcă o normă legală, fie le verificau prin mijloacele din dotare şi dacă se constatau anumite deficienţe - de ex. ITP expirată - le urmăreau şi le opreau, apoi îl verificau şi pe conducătorul auto, fie, sub diferite pretexte sau motive, opreau direct astfel de autoturisme şi verificau atât autoturismele cât şi conducătorii auto", se mai arată în comunicatul DGA.

După primirea banilor sau la sfârşitul turei, în unele situaţii agenţii împărţeau între ei banii astfel obţinuţi, iar sumele erau cuprinse între 50 şi 600 de lei.

Peste 100 de astfel de infracţiuni au fost reţinute în sarcina celor 31 de poliţişti, acestea fiind comise, potrivit lui Staicu, în perioada octombrie - decembrie 2011.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici