Curtea de Justiţie a UE ordonă tuturor statelor membre să recunoască părinţii de acelaşi sex şi copiii lor drept familie

ntr-o hotărâre de referinţă pentru comunitatea LGBQIA+ cu privire la un caz din Bulgaria, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a decis că un copil şi părinţii săi de acelaşi sex trebuie fie recunoscuţi drept o familie.

15819 afișări
Imaginea articolului Curtea de Justiţie a UE ordonă tuturor statelor membre să recunoască părinţii de acelaşi sex şi copiii lor drept familie

Curtea de Justiţie a UE ordonă tuturor statelor membre să recunoască părinţii de acelaşi sex şi copiii lor drept familie.

Într-o hotărâre de referinţă pentru comunitatea LGBQIA+ cu privire la un caz din Bulgaria, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a decis că un copil şi părinţii săi de acelaşi sex trebuie fie recunoscuţi drept o familie. Copilului ar trebui să i se elibereze un paşaport bulgar, iar familia să aibă liberă circulaţie în toate statele membre ale Uniunii Europene, potrivit Emerging Europe.

Într-o hotărâre din 14 decembrie, CJUE a spus că dacă un stat membru UE recunoaşte o relaţie parentală între un copil şi părinţii săi, atunci toate statele membre ar trebui, pentru a acorda copilului dreptul la libertatea de mişcare.

Kalina Ivanova, născută în Bulgaria şi Jane Jones, născută în Gibraltar sunt mamele Sarei, care s-a născut în Spania în 2019. Conform legislaţiei spaniole actuale, copilul nu poate dobândi cetăţenie spaniolă deoarece nici Ivanova şi nici Jane nu au cetăţenie spaniolă. Copilul nu a putut primi nici cetăţenie britanică deoarece Jane s-a născut în Gibraltar de origine britanică şi în temeiul legii privind naţionalitatea britanică, nu poate transfera cetăţenia fiicei ei.

Ca atare, Ivanova a cerut cetăţenia bulgară pentru fiica ei. Cu toate acestea, autorităţile bulgare au respins cererea pe motiv că un copil nu poate avea două mame şi au refuzat să elibereze un certificat de naştere în care părinţii sunt două persoane de acelaşi sex. În Bulgaria, căsătoriile între persoane de acelaşi sex nu sunt recunoscute. Lipsa documentelor restricţionează accesul Sarei la educaţie, asistenţă medicală şi securitate socială în Spania.

În urma deciziei Curţii de Justiţie, autorităţile bulgare sunt obligate să elibereze Sarei o carte de identitate sau un paşaport, pe care toate celelalte state membre ale UE sunt obligate să le recunoască.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici