Danemarca va elimina restricţiile de pe piaţa muncii pentru români şi bulgari

Guvernul danez a ajuns la un acord cu partidele parlamentare prin care condiţiile tranzitorii de acces pe piaţa muncii a cetăţenilor români şi bulgari vor fi eliminate de la 1 mai 2009, până atunci aceştia având nevoie de acordarea permisului de muncă şi de şedere, informează, vineri, MMFPS.

25 afișări
Imaginea articolului Danemarca va elimina restricţiile de pe piaţa muncii pentru români şi bulgari

Danemarca va elimina restricţiile de pe piaţa muncii pentru români şi bulgari (Imagine: Mediafax Foto)

Potrivit Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale (MMFPS), guvernul danez nu va mai prelungi perioada de aplicare a măsurilor tranzitorii pentru români şi bulgari, deoarece numărul angajaţilor din aceste state nu a influenţat major piaţa forţei de muncă din Danemarca.

Astfel, potrivit datelor înregistrate de autorităţile daneze, citate de MMFPS, în luna august 2007 au fost emise 13.000 de permise de muncă cetăţenilor statelor UE, ajungând în octombrie 2007 la aproximativ 8.800, dintre care 796 au fost acordate cetăţenilor români.

"Guvernul danez va depune la Parlamentul danez propunerea de eliminare a restricţiilor pe piaţa muncii impuse cetăţenilor români şi cetăţenilor din
celelalte state membre UE, iar Parlamentul danez este aşteptat să aprobe până la data de 1 mai 2009 propunerea", se arată în comunicat.

MMFPS precizează că, până la data de 1 mai 2009, cetăţenii români se pot angaja în Danemarca numai dacă au un contract aprobat de autorităţile daneze, care presupune acordarea permisului de muncă şi şedere (rezidenţă).

Tratatul de aderare la UE a ţărilor din Europa Centrală şi de Est permite statelor membre să adopte măsuri tranzitorii privind accesul forţei de muncă din noile state membre UE până la 7 ani.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici