DAP Iaşi: Nivelul Prutului continuă să crească, pericolul inundaţiilor nu a trecut

Nivelul râului Prut continuă să crească în dreptul localităţilor ieşene deja evacuate, existând încă pericolul producerii unor inundaţii, a declarat, vineri, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Apelor Prut (DAP) Iaşi, Dan Buruiană.

173 afișări
Imaginea articolului DAP Iaşi: Nivelul Prutului continuă să crească, pericolul inundaţiilor nu a trecut

DAP Iaşi: Nivelul Prutului continuă să crească, pericolul inundaţiilor nu a trecut (Imagine: Mediafax Foto)

"Apele cresc uşor, dar constant, iar în zona localităţii Frăsuleni se montează hidrobaraje, ceea ce înseamnă automat ridicarea digului cu încă jumătate de metru", a declarat Dan Buruiană.

Purtătorul de cuvânt al DAP Iaşi a explicat că malul drept al Prutului dinspre Republica Moldova este foarte larg, fiind, totodată, şi foarte înalt, ceea ce face ca apa să umple mai întâi spaţiul respectiv.

"Pe malul drept dinspre Republica Moldova pericolul nu e atât de mare ca la noi. Acolo, malurile sunt înalte, plus că sunt zone nelocuite", a spus Buruiană.

El a precizat că pericolul producerii unor inundaţii în localităţile ieşene de pe malul Prutului este la fel de mare şi că nu poate aprecia când va începe să scadă nivelul râului.

"Suntem încă sub cod roşu. Să dea Domnul să nu se întâmple nimic, însă probabilitatea ca apele să treacă peste dig este mare. Oamenii noştri sunt în alertă maximă", a declarat Dan Buruiană.

Peste 2.500 de persoane din mai multe localităţi ieşene situate pe malul Prutului au fost evacuate în urmă cu câteva zile. Oamenii sunt lăsaţi să meargă acasă în fiecare zi pentru a da de mâncare la animale, apoi sunt aduşi înapoi în spaţiile special amenajate în şcoli, grădiniţe şi cămine culturale.

Autorităţile le asigură apă şi hrană, oamenii spunând că sunt, în general, mulţumiţi de condiţiile de cazare oferite.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici