De aproape 20 de ani românii pot circula fără viză în UE. În consecinţă, milioane de români au plecat să lucreze în străinătate

  • Pe 7 decembrie 2001 UE ridica vizele pentru români
  • Atunci ai câştigat dreptul la libera circulaţie
  • Până acum, milioane de români au plecat la muncă în străinătate
1126 afișări
Imaginea articolului De aproape 20 de ani românii pot circula fără viză în UE. În consecinţă, milioane de români au plecat să lucreze în străinătate

De aproape 20 de ani românii pot circula fără viză în UE. În consecinţă, milioane de români au plecat să lucreze în străinătate

Sunt 19 ani de când nu îţi mai trebuie viză ca să călătoreşti în statele membre ale Uniunii Europene. Pe 7 decembrie 2001, Consiliul Miniştrilor de Justiţie şi Interne ai UE au decis ridicarea vizelor pentru cetăţenii români care trec granita unui stat UE.

Astfel, de pe 1 ianuarie 2002 ai putut să ieşi din ţară, fără viză. Însă, doar în statele UE, nu şi în spaţiul Schengen. Fiecare partid aflat la guvernare ţi-a promis în campanie că va lupta ca românii să intre în spaţiul Schengen, dar negocierile au eşuat. Motivul? România nu are frontiere sigure, corupţia şi reformele în justiţie.

Decizia din 7 decembrie a fost poate mai importantă, spun analistii, decât aderarea la UE. De ce? Milioane de români au decis de atunci să îşi facă bagajele şi să îşi caute un loc de muncă în alt stat al Uniunii Europene, după ce au câştigat dreptul la libera circulaţie.

În iunie, anul acesta, Parlamentul European cerea printr-o rezoluţie să fie luate toate măsurile astfel încât România, Bulgaria şi Croaţia să fie incluse în Spaţiul Schengen. “Graniţele trebuie deschise respectând principiul nediscriminării”, spuneau atunci europarlamentarii.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici