De ce Oltenia nu are spital nou. Dezvăluire făcută de primarul Craiovei

După ce ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila a dezvăluit o consultanţă de 25 de milioane de euro pentru o instituţie care funcţiona cu 5 milioane de euro, primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu vine cu o altă dezvăluire despre cum s-au făcut proiectele pentru spitale noi prin PNRR.

1251 afișări
Imaginea articolului De ce Oltenia nu are spital nou. Dezvăluire făcută de primarul Craiovei

De ce Oltenia nu are spital nou. Dezvăluire făcută de primarul Craiovei

„În data de 25.02. 2021, în contextul publicării unui rezumat despre PNRR, am depus adresă, la Ministerul Fondurilor Europene şi Ministerul Sănătăţii, că municipiul Craiova intenţionează construirea unui spital de pediatrie din fonduri europene. Această adresă a fost depusă în acelaşi timp cu celelalte municipalităţi.

În data de 08.06.2021 am revenit cu adresă la cele două instituţii, reafirmând dorinţa noastră de a fi prinsă investiţia în PNRR, după ce nu primisem niciun răspuns la prima adresă, iar printre primari se cam ştia cine e pe listă. Nu am primit răspuns nici la adresa din iunie, dar am citit în PNRR-ul apărut pe site-ul Comisiei Europene că toată Oltenia nu are niciun spital nou în PNRR, în schimb oraşele din Ardeal au câte două, trei sau chiar patru spitale fiecare”, spune, miercuri seara, Lia Olguţa Vasilescu.

Aceasta spune că nu este nicio supărare că aceste judeţe au mai multe spitale prinse în PNRR, însă nu a înţeles de ce Oltenia nu merita nici măcar unul construit nou.

„Să fie pentru că nouă ni se tot promite spitalul regional şi nu ne mai calificăm? Nu, pentru că şi Cluj-Napoca are spital regional şi încă patru pe lista PNRR! Să fie pentru că nu am depus noi adresă la timp? Nu, pentru că am transmis intenţia în acelaşi timp cu alte municipalităţi! Să fie din cauză că alţii aveau proiecte mai mature? Nu, fiindcă noi aveam studiul de prefezabilitate, iar alţii nu aveau nimic. Şi, oricum, puteau să ne prindă la faza a doua, unde nu se cerea decât proprietatea terenului, dar nu ne-am „calificat” nici acolo.

Să fie din cauza metodologiei care să fi stabilit criterii pe care nu le îndeplinim? Nu, pentru că nu s-a publicat nicio metodologie.Să fie din cauza unei HG de care nu ne-am amintit? Nu, pentru ca nu s-a publicat nicio HG! Ca să ştiţi: nu a existat metodologie, nu au existat criterii de eligibilitate, nu au lucrat specialişti din Ministerul Sănătăţii la criterii sau la lista cu spitalele aprobate spre finanţare! Au ştiut de această listă doar ministrul Ghinea şi secretara de stat Andra Migiu, tot membră USR”, a mai scris primarul Craiovei pe Facebook.

Vasilescu se întreabă dacă Andra Migiu „acordă şi ea consultanţă pe PNRR acum sau doar ex-ministrul Ghinea, care a gândit proiecte de 5 milioane de euro, ca să facă el consultanţă de 25?”, potrivit postării.

La Agenţia Naţională pentru Investiţii în Sănătate funcţionarea instituţiei este finanţată cu 5 milioane de euro şi consultanţa cu 25 de milioane de euro, potrivit PNRR-ului negociat de pe vremea când ministru al Sănătăţii era din USR. Actualul ministru,Alexandru Rafila, a sesizat Corpul de Control.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici