Debitele Dunării, de două ori mai mari decât cele normale. Hidrologii aşteaptă inundaţii

Debitele Dunării la intrarea în ţară sunt de două ori mai mari decât cele normale pentru luna iunie şi cresc în continuare, prognozele hidrologilor arătând că apele ar putea inunda terenuri agricole şi chiar gospodării din zonele neîndiguite sau din Deltă.

70 afișări
Imaginea articolului Debitele Dunării, de două ori mai mari decât cele normale. Hidrologii aşteaptă inundaţii

Debitele Dunării, de două ori mai mari decât cele normale. Hidrologii aşteaptă inundaţii (Imagine: Remus Badea/Mediafax Foto)

"Debitul la intrarea în ţară, în secţiunea Baziaş, va fi în creştere, situându-se la valori cuprinse între 12.400-13.500 de metri cubi pe secundă, peste media multianuală a lunii iunie, care este de 6.400 de metri cubi pe secundă. Astăzi (luni - n.r.), debitul Dunării în secţiunea Baziaş este de 12.400 de metri cubi pe secundă, urmând să fie în creştere şi în perioada următoare. Conform prognozei, debitul Dunării la intrarea în ţară în data de 14 iunie va ajunge la 13.500 de metri cubi pe secundă", se arată într-un comunicat de luni al Administraţiei Naţionale "Apele Române", în care este citată o prognoză realizată de specialiştii Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA).

Hidrologii susţin totuşi că debitele corespunzătoare râurilor interioare se află în scădere şi nu vor aduce un aport semnificativ pentru creşterea nivelului fluviului, însă problema este pe râurile care se varsă în Dunăre înainte de intrarea acesteia pe teritoriul românesc.

Debitele fluviului se vor afla peste cotele de inundaţie pe sectorul Gruia-Zimnicea şi peste cotele de atenţie pe sectoarele Giurgiu-Cernavodă şi Brăila-Tulcea.

Specialiştii ANAR estimează că, exceptând anumite "evenimente neprevăzute", în zonele apărate de diguri nu vor apărea probleme, "populaţia fiind în siguranţă".

"În schimb, vor fi inundate terenurile agricole şi posibil anexe gospodăreşti situate în zonele joase, neîndiguite, inclusiv în Delta Dunării", afirmă specialiştii în comunicatul citat.

Conform studiilor făcute de specialiştii de la Administraţia Naţională "Apele Române" (ANAR), Dunărea inundă împrejurimile de la un debit de 12.500-13.000 de metri cubi pe secundă. În februarie-martie 2010, în perioada în care judeţele riverane Dunării s-au aflat sub avertizări cod galben şi chiar cod portocaliu, debitul fluviului a ajuns la un maxim de circa 12.000 de metri cubi pe secundă.

Pentru comparaţie, inundaţiile de pe Dunăre din 2006, când cea mai afectată localitate a fost Rast, s-au produs după ce fluviul a ajuns la un debit de 15.860 de metri cubi pe secundă doar la intrarea în România, fără a lua în calcul aportul râurilor interne care se varsă în fluviu în amonte de localitatea doljeană.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici