Debitele Dunării vor fi în următoarele zile la 60% din valoarea normală. "Apele Române" spune că sunt rezerve de apă

Debitele Dunării vor fi în scădere în următoarele zile, Administraţia Naţională "Apele Române" şi compania Hidroelectriva monitorizând situaţia lacurilor de acumulare, iar datorită măsurilor luate s-au asigurat rezerve de apă suficiente pentru o lungă perioadă de timp.

718 afișări
Imaginea articolului Debitele Dunării vor fi în următoarele zile la 60% din valoarea normală. "Apele Române" spune că sunt rezerve de apă

Debitele Dunării vor fi în următoarele zile la 60% din valoarea normală. "Apele Române" spune că sunt rezerve de apă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Joi, debitul Dunării la intrarea în ţară, în secţiunea Baziaş, era de 2400 mc/s, situându-se sub media multianuală a lunii octombrie (3850 mc/s).

Debitele Dunării, la intrarea în ţară, vor înregistra în continuare o tendinţă de scădere şi vor ajunge sâmbătă, 8 octombrie, la o valoare de 2250 mc/s, debit care reprezintă aproape 60 la sută din debitul mediu normal al lunii octombrie, informează Administraţia Naţională "Apele Române".

Începând de luni, 10 octombrie, debitele Dunării vor avea o uşoară tendinţă de creştere, ajungând joi, 13 octombrie, până la valoarea de 2500 mc/s, conform prognozei Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor.

Debitele Dunării, aval Porţile de Fier, vor fi în scădere, exceptând sectorul Gruia-Zimnicea, unde vor fi în creştere, în intervalul 5-13 octombrie. Nivelul Dunării, în secţiunea Cernavodă, îşi va menţine tendinţa de scădere, de la o valoare de -70 cm, cât este joi şi va ajunge peste o săptămână, 13 octombrie, la o valoare de -157 cm.

Administraţia Naţională "Apele Române" monitorizează zilnic situaţia lacurilor de acumulare, conform Regulamentului de exploatare, realizat împreună cu SC Hidroelectrica. Datorită măsurilor de exploatare convenite, atât la nivelul AN Apele Române, cât şi la nivelul SC Hidroelectrica SA, nivelurile în lacuri sunt menţinute constante, în vederea asigurării unei rezerve de apă suficiente pentru o lungă perioadă de timp.

Joi, în principalele 36 de lacuri de acumulare administrate de AN Apele Române şi SC Hidroelectrica SA, există un volum de 2,62 mld mc de apă, iar gradul mediu de umplere al acestora este de 63 la sută.

Debitele au fost în general staţionare, exceptând Crişul Repede, unde au fost în scădere şi cursurile mijlocii ale Someşului Mare şi Timişului, unde au fost în uşoară creştere, datorită precipitaţiilor căzute în zonă şi propagării. Nivelurile pe râuri la toate staţiile hidrometrice se vor situa sub cotele de atenţie.

În intervalul, 8-10 octombrie, datorită precipitaţiilor prognozate şi propagării, debitele medii zilnice vor fi în general în creştere, urmând ca, după 10 octombrie, să înregistreze o uşoară scădere, cu excepţia cursurilor mijlocii şi inferioare ale Someşului, Crişurilor, Mureşului, Timişului, Jiului, Argeşului, Ialomiţei şi Siretului, unde vor fi în creştere, datorită propagării.

Administraţia Naţională "Apele Române" asigură populaţia şi utilizatorii de apă că, la această oră, în toate secţiunile de control, debitele sunt suficiente pentru asigurarea cerinţelor de apă pentru toate folosinţele, atât pentru populaţie, cât şi pentru industrie, asigurarea resurselor de apă pentru alimentarea cu apă a populaţiei fiind prioritară.

În acest moment, la nivelul tuturor bazinelor hidrografice, nu se pune problema aplicării de restricţii la folosinţele de apă, întrucât pe niciun sector de râu nu a fost atins pragul de avertizare. În conformitate cu prognozele hidrologice, în perioada imediat următoare, nu sunt estimate restricţii pentru sistemele de alimentare cu apă în regim centralizat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici