Debitele Prutului şi Siretului sunt în scădere

Debitele Prutului şi Siretului sunt în scădere, nu mai sunt viituri din amonte, apele au început să se retragă din zonele grav afectate, cum este Rădăuţi-Prut, iar în cursul zilei de miercuri se preconizează că mulţi dintre evacuaţi se vor putea întoarce acasă, potrivit bilanţului MIRA.

18 afișări
Imaginea articolului Debitele Prutului şi Siretului sunt în scădere

Debitele Prutului şi Siretului sunt în scădere (Imagine: Mediafax Foto)

Directorul Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), Petre Stanciu, a declarat, miercuri dimineaţă, la bilanţul inundaţiilor prezentat la sediul Ministerului Internelor şi Reformei Administrative (MIRA) că se înregistrează scăderi de debite pe Prut, în zona Rădăuţi-Prut, unde se estimează că, în cursul nopţii, nivelul apei va coborî sub cotele de pericol. De asemenea, nu mai există viituri din amonte.

În ceea ce priveşte lacul de acumulare de la Stânca Costeşti, care a început să fie golit de marţi seara, acesta "se exploatează conform acordului cu Republica Moldova", iar debitele care se acumulează sunt stabilizate, preconizându-se o scădere în intervalul următor, a precizat Stanciu.

Acesta a adăugat că deversarea nu va influenţa sectorul din aval şi nu se va crea o nouă viitură, acumularea fiind exploatată în siguranţă.

Autorităţile române şi moldovene au decis, marţi după-amiază, în jurul orei 18.30, ca barajul de la Stânca Costeşti să fie golit cu un debit de 850 de metri cubi pe secundă, situaţie în care pericolul de inundaţii nu vizează cu certitudine decât trei incinte agricole inundabile din aval, locuite, care au fost deja evacuate.

Şi debitul Siretului este în scădere, fiind încă peste cota de pericol la Drăgeşti, însă se preconizează că în următoarele şase ore va scădea sub această cotă.

Stanciu a precizat şi că Prutul nu va creea o viitură în aval, şi nu vor fi afectate localităţile din Delta Dunării.

Potrivit secretarului de stat din MIRA Victor Paul Dobre cursul Prutului este monitorizat în judeţele Vaslui şi Galaţi, astfel încât autorităţile să fie pregătite să preia eventualele măriri ale debitelor râului. Dobre a precizat că în Vaslui şi Galaţi „nu suntem nici măcar în faza I de apărare”, ci doar în faza de monitorizare a debitelor râului. De asemenea, secretarul de stat a mai precizat că sunt verificate digurile în localităţile din Vaslui şi Galaţi şi că este monitorizat debitul Prutului tocmai pentru a nu fi întâmpinate probleme.

Dobre a precizat şi că, în cursul zilei de miercuri, mulţi dintre oamenii evacuaţi din zonele inundate se vor putea întoarce acasă.

Hidrologii au actualizat, marţi după-amiază, avertizarea cod roşu, care a fost extinsă şi pe zona riverană Prutului, în aval de barajul de la Stânca Costeşti, după ce specialiştii prelungiseră, anterior, atenţionarea hidrologică până miercuri, la 16.00, pentru cursul mijlociu al Siretului, sectorul Nicolae Bălcescu –acumularea Galbeni, şi Prut, pe sectorul din aval de Oroftiana - amonte acumularea Stânca Costeşti, zone din judeţele Botoşani, Neamţ şi Bacău.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici