Debitul Siretului a atins punctul maxim vineri noaptea, la Paşcani

Debitul râului Siret a atins punctul maxim în dreptul municipiului Paşcani vineri noapte, în jurul orei 2.00, fără însă a produce pagube, autorităţile spunând că lucrările de consolidare a malurilor râului au avut efectul scontat.

225 afișări
Imaginea articolului Debitul Siretului a atins punctul maxim vineri noaptea, la Paşcani

Debitul Siretului a atins punctul maxim vineri noaptea, la Paşcani (Imagine: Mediafax Foto)

În jurul orei 2:00, viitura a trecut prin dreptul Paşcaniului, apele râului Siret atingând un debit de aproximativ 1.600 metri cubi pe secundă, de peste trei ori mai mult decât în mod obişnuit. Potrivit autorităţilor, consolidarea malurilor Siretului a avut efect, apa râului Siret rămânând în albia sa.

După ora 2:00, când a fost punctul critic, debitul râului Siret a scăzut uşor, astfel încât sâmbătă la prânz nivelul apei a scăzut cu 45 de centimetri.

Vineri după-amiază, câteva sute de localnici au lucrat la ridicarea unor diguri de protecţie pe malul Siretului, din saci cu nisip, pe o lungime de câteva sute de metri. Autorităţile afirmă că în cazul în care nu s-ar fi construit aceste diguri zeci de locuinţe din zona Lunca Paşcani ar fi fost inundate.

Chiar dacă nivelul apelor a început să scadă, starea de alertă şi atenţionarea cod roşu rămân în vigoare până sâmbătă, la ora 16:00.

Un număr de 12 gospodării din comuna ieşeană Lepezi au fost inundate în noaptea de vineri spre sâmbătă de apele râului Siret, existând în continuare riscul producerii unei viituri.

Autorităţile se aşteptau ca viitura să se producă pe parcursul nopţii, însă aceasta nu s-a mai produs, nivelul apelor crescând totuşi de la o oră la alta.

Cele 12 gospodării afectate de inundaţii sunt situate în imediata vecinătate a râului Siret, localnicii acuzând autorităţile că au acţionat haotic, întrucât nu s-a ştiut unde trebuie ridicat digul de protecţie, format din saci cu nisip.

Totodată, un număr de 40 de familii din zonă au fost evacuate, membrii acestora fiind cazaţi la şcoala din localitate sau la rude. Pe tot parcursul nopţii, echipe de voluntari au monitorizat situaţia în localitate, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă din Iaşi trimiţînd în zonă o singură persoană.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici