Deca: Exmatricularea, ultim resort pentru cazurile cele mai grave. Cred că vor fi puţine cazuri

Elevii vor putea fi exmatriculaţi doar „ca ultim resort pentru cazurile cele mai grave” şi vor avea drept de reînmatriculare începând cu anul şcolar următor, spune ministrul Educaţiei, Ligia Deca.

141 afișări
Imaginea articolului Deca: Exmatricularea, ultim resort pentru cazurile cele mai grave. Cred că vor fi puţine cazuri

Deca: Exmatricularea, ultim resort pentru cazurile cele mai grave. Cred că vor fi puţine cazuri

Avem o serie întreagă de prevederi care vizează drepturile, obligaţiile elevilor, dar şi sancţiunile aplicate în cazul încălcărilor prevederilor legii. Sancţiunile sunt graduale, adică pleacă de la un avertisment şi merg încet, încet, deci sunt sancţiuni care pot viza retragerea unor drepturi, de exemplu a bursei, sunt sancţiuni care pot viza suspendarea pe o perioadă determinată. Ca ultim resort, pentru cazurile cele mai grave, se poate merge şi pe soluţia exmatriculării, însă cu drept de reînmatriculare, iar pe perioada exmatriculării vom prevedea, în procedura de combatere a violenţei în şcoală, consiliere psihologică şi, în general, măsuri pentru reabilitarea fiecăruia elev”, spune Ligia Deca.

Ea precizează că dacă se ajunge la „cazul extrem” al exmatriculării, reînmatricularea se face în anul şcolar următor.

Cred că vor fi foarte puţine cazuri care vor ajunge până la această ultimă măsură. Până la această ultimă măsură se aplică toate celelalte. (...) Eu cred că în acest caz cheia va fi prevenţia, nu sancţionarea. Însă, ca în orice sistem, ca în orice stat de drept, faptul că avem sancţiuni prevăzute pentru încălcări grave va acţiona şi în sensul prevenţiei ca aceste acte să se întâmple în şcoală sau în spaţii extraşcolare”, punctează Deca.

Comisia pentru învăţământ, care dezbate proiectele legilor Educaţiei, a amânat luni decizia în cazul mai multor articole din proiect referitoare la examenul de Bacalaureat şi la admiterea la liceu, precum şi la solicitările cultelor religioase.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici