Decanul Baroului Alba, acuzat că a ajutat în infracţiuni un om de afaceri, cercetat în libertate

Avocata Doinea Scutea, decanul Baroului Alba, reţinută joi sub acuzaţia că a ajutat un om de afaceri din Alba să comită mai multe infracţiuni economice, va fi cercetată în libertate, după ce Curtea de Apel Alba Iulia a respins propunere de arestare preventivă făcută de procurorii DNA Alba.

164 afișări
Imaginea articolului Decanul Baroului Alba, acuzat că a ajutat în infracţiuni un om de afaceri, cercetat în libertate

Decanul Baroului Alba, acuzat că a ajutat în infracţiuni un om de afaceri, cercetat în libertate (Imagine: Shutterstock/Publimedia)

Purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Alba Iulia, Cosmin Muntean, a declarat că instanţa Curţii de Apel Alba Iulia a respins, în noaptea de joi spre vineri, propunerea formulată de Direcţia Naţională Anticorupţie - Serviciul Teritorial Alba de arestare preventivă pentru 29 de zile a avocatei Doina Scutea, Decanului Baroului Alba, acuzată de complicitate la infracţiunea de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave.

Muntean a spus că instanţa a dispus cu privire la inculpată măsura de a nu părăsi ţara pentru o perioadă de 30 de zile şi i-a atras atenţia că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care îi revin, se va institui faţă de aceasta măsura arestării preventive.

Potrivit sursei citate, hotărârea Curţii de Apel Alba Iulia nu este definitivă, împotriva ei fiind declarat recurs, atât de către DNA, cât şi de către avocaţii apărării, competenţa de soluţionare a recursului revenind Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

La rândul său, unul dintre avocaţii care au reprezentant-o pe Doina Scutea, Daniel Morar, a declarat că propunerea procurorilor pentru arestarea preventivă a clientei sale a fost "neîntemeiată" deoarece faptele acesteia "priveau aspecte de natură civilă ale exercitării profesiei de avocat".

"Aici era vorba despre aspecte tangenţiale legate de o infracţiune de înşelăciune a altei persoane presupuse vinovate care este în stare de cercetare. Ştiţi prea bine prezumţia de nevinovăţie până când se va demonstra şi se va soluţiona printr-o hotărâre definitivă şi irevocabilă în sensul condamnării până atunci nu putem vorbi despre o vinovăţie, ci din contră de altceva", a mai spus Morar.

Întrebat dacă se aşteaptă la un dosar viitor în care să fie incriminată clienta sa, Morar şi-a exprimat speranţa că nu se va întâmpla acest lucru.

"Noi sperăm să nu. Încă ne păstrăm convingerea că justiţia îşi păstrează cursul, parchetul şi instanţele fac acelaşi lucru (…). Sigur se ridică anumite semne de întrebare şi ne e dificil şi nouă avocaţilor să ne desfăşurăm activitatea, pentru că pe alocuri orice afirmaţie şi orice demers făcut de un avocat în exercitarea atribuţiilor sale legale în interesul clientului poate fi interpretat uneori ca fiind o activitate tangenţial infracţională", a mai spus Morar.

El a afirmat că avocaţii apărării au înaintat şi ei recurs la decizia dată de Curtea de Apel "pentru că s-au dispus numite măsuri complementare care vizează drepturi ale învinuitei, iar din punctul de vedere al apărării acestea nu sunt justificate".

La finalul şedinţei de judecată de la Curtea de Apel Alba Iulia, avocatul Doina Scutea nu a fost pusă în libertate ci a fost condusă în arestul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Alba, unde urmează să mai rămână câteva ore până la expirarea ordonanţei de reţinere pentru 24 de ore emisă, joi, de procurorii DNA- Serviciul Teritorial Alba Iulia.

Avocata Doinea Scutea, decanul Baroului Alba, a fost reţinută, joi, pentru 24 de ore, fiind acuzată că a ajutat pe un om de afaceri din Alba să comită mai multe infracţiuni economice, Scutea fiind, de altfel, trimisă în judecată pentru fapte de corupţie, în alt dosar.

Doina Scutea este cercetată pentru complicitate la infracţiunea de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, cu un prejudiciu de două milioane de euro, iar în acest dosar este inculpat omul de afaceri Dorel Tamaş, informează DNA.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici