Declaraţie comună a coordonatorilor speciali pentru problematica Holocaustului. Condamnă ferm acţiunile Rusiei

10 reprezentanti speciali pentru Holocaust din state membre UE si NATO, printre care si România, au semnat o declaraţie comună în care condamnă ferm acţiunile Rusiei de a falsifica istoria şi a de a deporta forţat în Rusia sute de mii de cetăţeni ucraineni.

317 afișări
Imaginea articolului Declaraţie comună a coordonatorilor speciali pentru problematica Holocaustului. Condamnă ferm acţiunile Rusiei

Textul declaraţiei a fost realizat şi agreat de trimişii speciali pentru problematica Holocaustului sau funcţii echivalente din Canada, Croaţia, R. Cehă, Grecia, Olanda, România, Marea Britanie, SUA.

„Nu trebuie să uităm niciodată oribilele crime împotriva umanităţii care au avut loc acum 81 de ani, când circa 34.000 evrei au fost ucişi de nazişti şi de complicii lor la Babyn Yar. Timp de 45 de ani după sfârşitul celui de-al doilea Război Mondial, Uniunea Sovietică a cenzurat documentaţia despre Holocaust, inclusiv cercetările şi documentaţia din arhive ce vizează masacrul evreilor de la Babyn Yar. Nu putem permite ca memoria acelor victime şi a celor care au fost ucişi în perioada Holocaustului, să fie dezonorate, şterse sau instrumentalizate cinic pentru a atinge obiective politice. În acest context, este îngrozitor că Vladimir Putin încearcă să îşi justifice războiul său neprovocat împotriva Ucrainei prin distorsionarea şi revizuirea istoriei Holocaustului. A spune că Ucraina democratică de astăzi trebuie să fie de-nazificată este o insultă către toţi cei care au suferit sub regimul nazist din Ucraina şi de peste tot. O astfel de distorsionare erodează înţelegerea despre Holocaust, afectează memoria Holocaustului şi subminează eforturile contemporane globale de prevenire a atrocităţilor în masă în aşa fel încât să nu mai aibă loc vreodată un alt Holocaust”, potrivit declaraţiei.

Ei afirmă că „înţelegerea istoriei care a dus la atrocităţile din trecut ne poate ajuta să identificăm şi, sperăm, să prevenim astfel de abominaţii în viitor”.

„Urmare celui de-al doilea Război Mondial, a fost adoptată cea de-a patra Convenţie de la Geneva pentru a proteja civilii în situaţii de conflict armat. Transferul ilegal sau deportarea persoanelor protejate de această Convenţie constituie o încălcare gravă a acesteia şi o crimă de război. Astăzi, estimări ce provin dintr-o varietate de surse indică faptul că autorităţile ruse şi cele prin care acestea acţionează au deţinut, interogat şi, potrivit raportărilor, au torturat sute de mii de civili ucraineni. Mulţi din aceşti cetăţeni ucraineni, inclusiv mii de copii, au fost relocaţi forţat sau deportaţi forţat din propriile case în zone din Ucraine ce sunt temporar controlate de Rusia, cel mai adesea în locaţii aflate mult în interiorul Rusiei. Deportarea forţată este unul dintre rezultatele aşa-numite operaţii de filtrare organizată de Kremlin şi menită să elimine rezistenţa, să identifice indivizii din Rusia care nu sunt suficient de cooperanţi şi să nege statalitatea şi identitatea distinctă a Ucrainei. Autorităţile ruse au negat astfel de evenimente în ciuda dovezilor substanţiale, provenite din multe surse. Susţinem toate eforturile de păstrare a dovezilor atrocităţilor, inclusiv cele realizate de Curtea Penală Internaţională, ONU, misiunile de experţi din cadrul Mecanismului Moscova al OSCE şi altele. Istoria arată că răspunderea este imperativă. Populaţia din Ucraina are nevoie de justiţie şi merită justiţie. Statele noastre sunt angajate ideii de a-o face răspunzători pe făptuitorii crimelor de război şi ai altor atrocităţi pentru acţiunile lor incalificabile”, se menţionează în finalul scrisorii.

Documentul este semnat de Irwin Cotler, trimis special pentru conservarea memoriei Holocaustului şi combaterea antisemitismului (Canada), Sara Lustig, consilier special al Primului ministru pentru chestiuni de Holocaust (Croaţia), Robert Rehak, ambasador şi trimis special pentru Holocaust, dialog interreligios şi libertate de religie (R. Cehă), Robert Klinke, reprezentant special pentru relaţiile cu comunitatea evreiască, antisemitism, afaceri internaţionale roma şi sinti şi memoria Holocaustului (Germania), Dimitris Yannakakis, ambasador, trimis special al Ministerului de Afaceri Externe al Greciei pentru combaterea antisemitismului şi promovarea memoriei Holocaustului, Dan Haezrachy, trimis special pentru restituiri din perioada Holocaustului (Israel), Ernst Steigenga, delegat naţional pentru memoria, cercetarea şi educaţia privind Holocaustului la ministerul olandez al sănătăţii şi sportului, Alexandru Muraru, reprezentant special pentru politicile memoriei, combaterea antisemitismului şi xenofobiei (România), Lord Eric Pickles, trimis special pentru perioada post-Holocaust (Marea Britanie) şi Ellen Germain, trimis special pentru chestiuni ce vizează Holocaustul (Statele Unite Ale Americii).

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici