Decoraţii militare franceze pentru 9 militari români care au participat la misiunea ISAF

Ambasadorul Franţei, Philippe Gustin, a medaliat 9 militari români care au participat la acţiuni comune cu militarii francezi în Afganistan, el spunând, într-un discurs în limba română, că autorităţile militare franceze doresc să-şi arate recunoştinţa pentru devotamentul şi profesionalismul acestora.

509 afișări
Imaginea articolului Decoraţii militare franceze pentru 9 militari români care au participat la misiunea ISAF

Decoraţii militare franceze pentru 9 militari români care au participat la misiunea ISAF (Imagine: Gabriel Fluerariu/Mediafax Foto)

Ambasadorul a conferit, în numele ministrului Apărării al Franţei, în cadrul unei ceremonii care a avut loc miercuri la Statul Major al Forţelor Terestre, decoraţii militare franceze militarilor români - ofiţeri, subofiţeri şi maiştri militari - care s-au făcut remarcaţi în mod special în cadrul operaţiunilor din Afganistan, unde au fost angajaţi, alături de Franţa, la finalul anului 2012 şi pe tot parcursul anului 2013.

Opt dintre cei decoraţi, care au participat la misiunea ISAF din Afganistan, aparţin forţelor terestre şi au cooperat cu militarii francezi în cadrul misiunii NATO de instruire a armatei afgane în domeniul blindatelor în Kabul, iar unul, aparţinând forţelor aeriene române, a participat alături de militarii francezi la misiunile desfăşurate în cadrul comandamentului aeroportului internaţional din Kabul.

Ambasadorul a conferit maiorului Lucian Oancea medalia "Defence Nationale" - argint, medalia "Defence Nationale" - bronz locotenent-colonelului Vasile Godeanu.

Căpitanul Nicolae Drăgan şi plutonierul adjutant principal Călin Sîrbu au primit, de asemenea, medalia "Commemorative francais" din partea ambasadorului francez, precum şi locotenent colonelul Marius Moneanu, locotenent colonelul Marian Rădulescu, căpitanul Ionuţ Pruteanu, maistrul militar principal Adelin Dima şi plutonierul major Radu Moldovan.

În cadrul ceremoniei, ambasadorul francez s-a declarat foarte mândru să ofere în numele Franţei aceste medalii ca semn de recunoştinţă pentru munca militarilor români şi pentru spiritul de colaborare.

El a spus că prin acordarea acestor decoraţii, autorităţile militare franceze doresc să îşi arate recunoştinţa pentru devotamentul, profesionalismul şi spiritul de colaborare de care militarii români au dat dovadă pe tot parcursul misiunii.

"Aceste decoraţii stau mărturie cooperării de înalt nivel pe care ţările noastre o au în cadrul operaţiunilor NATO şi Uniunii Europene", a menţionat ambasadorul.

"Trăiască România! Trăiască Franţa! Trăiască prietenia franco-română!", şi-a încheiat el discursul.

La finalul ceremoniei, ambasadorul francez a afirmat că, în cazul celor două armate, nu este vorba doar despre colaborarea în cadrul NATO, ci şi de misiuni sub egida Uniunii Europene, adăugând că toate acestea arată forţa celor două armate.

La rândul său, secretarul de stat în Ministerul Apărării Valeriu Nicuţ a declarat că medaliile oferite reprezintă nu doar expresia profesionalismului şi camaraderiei de arme, ci şi expresia încrederii pe care partenerul francez o are în ceea ce a devenit Armata română.

"Istoria demonstrează că, dincolo de înţelegerile scrise, există o foarte apropiată relaţie între armatele celor două naţiuni. (…) În istoria recentă, Franţa s-a dovedit un partener de încredere atât în ceea ce priveşte susţinerea României în eforturile de integrare euro-atlantică, precum şi ulterior aderării, în 2004, şi la Uniunea Europeană în 2007, susţinând derularea unor programe comune", a spus acesta.

Militarii români decoraţi au participat în cadrul NATO Training Mission - Afghanistan (NTM - A), componentă a misiunii ISAF desfăşurată în sprijinul Guvernului Republicii Islamice Afganistan, de către ţările membre NATO şi partenere, cu suportul organizaţiilor internaţionale şi nonguvernamentale şi al donatorilor internaţionali, în vederea constituirii forţelor Aramatei Naţionale Afgane, capabile să asigure securitatea şi o stabilitate durabilă necesare dezvoltării socio-economice a acestei ţări.

Misiunea echipei de instructori - Şcoala de Tancuri - a constat în formarea şi pregătirea de instructori afgani în domeniul blindatelor, incluzând proceduri de tragere şi de întreţinere a tehnicii.

Militarii români care au fost medaliaţi miercuri au făcut parte din echipele de instructori care au desfăşurat activităţi de instruire şi consiliere a militarilor din Armata Naţională Afgană, alături de partenerul de coaliţie francez, în perioada 2012-2013.

La ceremonie a participat şeful Statului Major General, generalul locotenent Ştefan Dănilă, şeful Statului Major al Forţelor Terestre, generalul maior Nicolae Ciucă, şi şeful Statului Major al Forţelor Aeriene, generalul maior Laurian Anastasof.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici