Departamentul de Stat al SUA: Corupţia rămâne o problemă serioasă în România

Corupţia a rămas o problemă serioasă în instituţiile româneşti în 2009, inclusiv în sistemul judiciar sau în structurile de aplicare a legii, se arată în Raportul Departamentului de stat al SUA pe tema traficului de droguri în 2009, autorii criticând dificultatea cu care se obţin condamnările.

36 afișări
Imaginea articolului Departamentul de Stat al SUA: Corupţia rămâne o problemă serioasă în România

Departamentul de Stat al SUA: Corupţia rămâne o problemă serioasă în România

"Corupţia rămâne o problemă serioasă în instituţiile româneşti, inclusiv în sistemul judiciar şi în structurile de aplicare a legii. Condamnările pentru multe infracţiuni, inclusiv pentru cele legate de droguri, au fost dificil de obţinut, iar nu mai puţin de jumătate din cei condamnaţi nu ispăşesc integral condamnările", scriu autorii documentului.

Din ianuarie şi până în septembrie 2009, 713 persoane au fost trimise în judecată pentru infracţiuni legate de droguri precum posesie, consum sau trafic de droguri sau precursori ai acestora. Au fost deschise 5.506 investigaţii, dintre care 4.061 au fost suspendate sau închise. Numărul total al cauzelor cu droguri în 2008 a fost de 3.103, iar în primele nouă luni ale lui 2009 de doar 2.403.

Totuşi, din punct de vedere al politicilor de stat, România nu încurajează şi nici nu facilitează producţia sau distribuţia de substanţe narcotice sau psihotrope şi nici spălarea de bani obţinuţi din activităţi de acest gen.

"Nu există dovezi despre implicarea, încurajarea sau facilitarea din partea vreunui înalt oficial român a producţiei sau distribuţiei de droguri sau substanţe periculoase, şi nici spălarea de bani provenind din tranzacţii de acest fel", se mai arată în raportul dat publicităţii marţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici