Deputat USR, semnal de alarmă: La robinet curg bacterii, apa nu este potabilă în Buftea. Ministerul Sănătăţii ştie - VIDEO

Deputat USR Cornel Zainea scrie pe blogul său că analizele de laborator arată că apa din localitatea Buftea este plină de bacterii, iar ministerul Sănătăţii recunoaşte situaţia recomandând ca aceasta să fie fiartă înainte de a fi folosită în cazul copiilor.

1815 afișări
Imaginea articolului Deputat USR, semnal de alarmă: La robinet curg bacterii, apa nu este potabilă în Buftea. Ministerul Sănătăţii ştie - VIDEO

Deputat USR, semnal de alarmă: La robinet curg bacterii, apa nu este potabilă în Buftea. Ministerul Sănătăţii ştie

"În septembrie am fost să prelevăm mostre de apă de la oamenii din Buftea. Rezultatul? Apa este absolut nepotabilă, trebuie fiartă înainte de a fi băută, o recunoaşte chiar Ministerul Sănătăţii. În mod normal, această verificare trebuie făcută de Direcţia de Sănătate Publică şi de Autoritatea pentru Protecţia Mediului. De ce am decis să o facem noi? Oamenii din Buftea suferă de câţiva ani din cauza calităţii slabe a apei potabile, problemă despre care am scris şi aici. Deşi oamenii au ieşit în stradă să protesteze pentru dreptul la apă curată, deşi există nenumărate mărturii că apa nu se poate consuma, autorităţile susţin că apa se poate bea în siguranţă", a scris depitatul USR Cornel Zainea, pe blogul său.

Parlamentarul spune că a susţinut şi în plen această cauză, a trimis interpelări către Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Mediului, "dar răspunsul a fost mereu acelaşi: totul este în regulă".

În interpelarea din Parlament se arată că "am decis să apelez la un laborator acreditat RENAR pentru a vedea cât de potabilă este în realitate apa din Buftea. La robinet curg bacterii, apa nu este potabilă Aşa cum bănuiam, a ieşit la iveală şi adevărul: apa este absolut nepotabilă. Concentraţia de mangan este ridicată – 56 µg/litru, în timp ce legea prevede maxim 50 µg/litru. Ar părea că depăşirea nu este gravă, dar apa potabilă ar trebui să nu aibă mai mult de 10 – 15 µg/litru în mod normal iar peste 50 µg/litru este considerată potenţial dăunătoare. Depăşirea nivelului de mangan poate duce la intoxicare cu mangan, ceea ce produce daune neurologice foarte grave, mai ales la nou-născuţi şi copii".

Totodată, analizele ar fi arătat că există un număr enorm de colonii de bacterii neidentificate (peste 30.000), "deşi apa este clorinată şi maximul admis conform legii ar fi ZERO!".

"Ce însemnă aceste numere? Înseamnă nu numai că apa nu este potabilă, dar este atât de contaminată încât nu poate fi folosită nici măcar pentru spălarea fructelor şi legumelor sau spălatul mâinilor – cu alte cuvinte mai rău murdăreşte decât curăţă. Efecte neurologice „insesizabile”

Pentru că această descoperire este foarte gravă, am cerut şi un punct de vedere din partea Ministerului Sănătăţii pe baza rezultatelor de laborator. Răspunsul este edificator în privinţa gradului de nepăsare faţă de sănătatea cetăţenilor: efectele neurologice ale manganului sunt “insesizabile”! Deci ele există dar nu se pot vedea. O explicaţie aiuritoare din partea unui minister al “sănătăţii”.

Totuşi, Ministerul recunoaşte că ceva s-ar putea să nu fie chiar ok, aşa că nu recomandă apa din Buftea pentru hrana nou-născuţilor, ci fierberea apei pentru mai multă siguranţă. Aşadar, apa cu cel mai mare tarif de furnizare din ţară trebuie fiartă pe aragaz înainte de a fi băută, o recunoaşte chiar Ministerul Sănătăţii!", se arată în interpelare.

Aceeaşi sursă arată că Ministerul Sănătăţii admite că rezultatele analizei prezintă neconformităţi, dar nu se pronunţă legat de efectele asupra sănătăţii pentru că bacteriile nu sunt identificate.

"Reţeaua de distribuţie a apei administrată de RAJA funcţioneză ilegal, neavând nici acum autorizaţie de mediu, conform unui răspuns primit de la Ministerul Mediului. Această autorizaţie ar trebui să asigure inclusiv verificarea potabilităţii apei distribuite prin reţea, având la bază avize emise de Agenţia Naţională Apele Române şi Direcţia de Sănătate Publică. Legat de acest aspect, Ministerul Sănătăţii spune că nu intră în competenţa lui, deşi autorizaţia de mediu este emisă în mod normal abia după ce sunt emise actele de reglementare din partea Direcţiei de Sănătate Publică, un organism din subordinea Ministerului Sănătăţii", mai spune parlamentarul Cornel Zainea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici