Deputaţii Comisiei de apărare se reunesc pentru a stabili dacă o audiază pe Carmen Dan

Deputaţii din Comisia de apărare se vor întruni marţi, pe ordinea de zi fiind şi solicitarea PNL de a o invita la audieri pe ministrul de Interne, Carmen Dan, în legătură cu intervenţia jandarmilor la protestul din 10 august, a declarat pentru MEDIAFAX, preşedintele forului legislativ, Dorel Căprar.

2911 afișări
Imaginea articolului Deputaţii Comisiei de apărare se reunesc pentru a stabili dacă o audiază pe Carmen Dan

Deputaţii Comisiei de apărare se reunesc, marţi, pentru a stabili dacă o audiază pe Carmen Dan

"Am trimis o convocare pentru mâine, la ora 10.00. O să fiu şi eu prezent. Avem câteva proiecte legislative de discutat, dar o să discutăm şi solicitările lor (ale liberalilor – n.r.)", a afirmat, pentru MEDIAFAX, deputatul PSD, Dorel Căprar.

Deputatul PNL, Ovidiu Raeţchi, a declarat, luni, că liberalii vor cere audierea ministrului de Interne, Carmen Dan, şi a şefului Jandarmeriei, Sebastian Cocoş, în Comisiile pentru apărare ale Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru a afla cine sunt vinovaţii pentru violenţele de la mitingul de pe 10 august din Piaţa Victoriei.

Am discutat cu colegul meu din USR şi vom solicita chiar astăzi o întâlnire a Biroului de conducere al Comisiei şi emiterea de invitaţii pentru şedinţa de mâine, pentru conducerea MAI, doamna Carmen Dan, pentru secretarii de stat care au în coordonare domeniul Jandarmeriei şi domeniul intervenţiilor de urgenţă de tip ISU, tot ce înseamnă conducerea Jandarmeriei, Broigada specială şi de asemenea, sigurm, mâine e greu dar în perspectiva unei alte întâlniri, manifestanţi care au devenit victime ale violenţelor şi care trebuie să îşi povestească experienţele în faţa Parlamentului", a spus Raeţchi, vicepreşedinte al Comisiei pentru apărare a Camerei Deputaţilor.

La rândul său, senatorul PNL, Marcel Vela, preşedinte al Comisiei pentru apărare a forului superior al Parlamentului a anunţat că va solicita Biroului permanent aprobarea desfăşurării activităţii Comisiei pentru audierea lui Carmen Dan şi a conducerii Jandarmeriei.

"Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din Senat va solicita Biroului permanent al Senatului aprobarea desfăşurării activităţii comisiei, astfel încât să desfăşurăm aceste proceduri de audiere, de dezbatere şi de analiză a ceea ce s-a întâmplat în seara de vineri în Piaţa Victoriei. Persoanele pe care le vom invita sunt cele care pot da detalii, amănunte, tot ceea ce ţine de desfăşurarea mitingului din 10 august. O să începem cu prefectul Capitalei, apoi cu şeful dispozitivului de jandarmi din Piaţa Victoriei, evident urmate şi de conducerea Jandarmeriei şi în final cu doamna ministru Carmen Dan", a explicat senatorul Marcel Vela, preşedintele Comisiei pentru apărare din cadrul Senatului.

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a precizat, sâmbătă, că intervenţia jandarmilor la protestul de vineri din Piaţa Victoriei a fost una justificată şi că acţiunile forţelor de ordine au fost un exemplu de restabilire a ordinii publice practicat în orice alt stat democratic.

"Acţiunea nu a fost o dispută între jandarmi şi cetăţenii paşnici care au dorit să protesteze. Cei care s-au împotrivit aseară nu au avut nimic de-a face cu diaspora. Vorbim de huligani periculoşi. (...) În orice alt stat european, unde astfel de conflicte violente au loc mult mai frecvent ca în România, statul intervine în forţă pentru restabilirea ordinii şi siguranţei publice. Toţi cetăţenii au avut ocazia să vadă cum se desfăşoară astfel de intervenţii de restabilire a ordinii publice în orice alt stat democratic. Orice om normal care a urmărit eveniementele de aseară a putut constata că intervenţia în forţă a fost justificată de provocările şi violenţele acelor huligani", a declarat Carmen Dan.

Jandarmii au intervenit în forţă, vineri seara, cu gaze lacrimogene şi tunuri de apă, în Piaţa Victoria, pentru a dispersa protestatarii anti-PSD aflaţi în faţa sediului Executivului. Peste 450 de persoane, între care 35 de jandarmi, au primit îngrijiri medicale din partea echipajelor SMURD, vineri, la protestul din Piaţa Victoriei. Dintre acestea, 40 au fost transportate la spital cu diverse traumatisme, trei dintre ei având arsuri de până la 15% din suprafaţa corpului.

Mai multe persoane care au participat la mitingul din 10 august s-au prezentat, luni, la Parchetul Militar, pentru a depune plângeri împotriva jandarmilor. Protestatarii acuză forţele de ordine că vineri seară s-au comportat abuziv şi au lovit manifestanţii fără motiv.

Procurorii militari au anunţat că procuror în jur de 30 de protestatari au depus plângeri împotriva jandarmilor, care vor fi reunite într-un singur dosar penal pentru purtare abuzivă şi abuz în serviciu. Procurorii au cerut imagini inclusiv de la victime şi vor începe audierile.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici