Deputaţii din Comisia de învăţământ: rectorilor nu le poate fi prelungit mandatul

Deputaţii din Comisia de învăţământ au respins, marţi, amendamentul care prevedea că senatele instituţiilor de învăţământ superior pot prelungi mandatul unei funcţii de conducere dacă persoana care ocupă mandatul respectiv atinge vârsta de pensionare.

2 afișări
Imaginea articolului Deputaţii din Comisia de învăţământ: rectorilor nu le poate fi prelungit mandatul

Deputaţii din Comisia de învăţământ: rectorilor nu le poate fi prelungit mandatul

Argumentul invocat de deputaţi pentru eliminarea acestui amendament a fost acela că, în forma actuală a Legii învăţământului şi a Statutului personalului didactic se stabileşte că, dacă o persoană atinge vârsta de pensionare – şi implicit, pierde statutul de cadru didactic titular – îşi poate exercita în continuare mandatul numai cu aprobarea, anuală, a Senatului respectivei instituţii.

În prezent, vârsta de pensionare este 65 de ani pentru cadrele didactice din învăţământul superior, în timp ce membrii Academiei se pot pensiona la 70 de ani.

Odată cu pensionarea încetează şi statutul de profesor titular, care, în forma actuală a Statutului personalului didactic, constituie o condiţie de eligibilitate pentru funcţiile de conducere ale instituţiilor de învăţământ superior.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici