Deputatul Dănuţ Culeţu, judecat pentru abuz în serviciu. Faptele, de când era prefect de Constanţa

Deputatul Dănuţ Culeţu a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie, sub acuzaţia de abuz în serviciu legată de fapte comise în perioada când era prefect al judeţului Constanţa, mai precis de restituiri ilegale de terenuri, prejudiciul calculat de anchetatori fiind de peste un milion de lei.

1171 afişări
Imaginea articolului Deputatul Dănuţ Culeţu, judecat pentru abuz în serviciu. Faptele, de când era prefect de Constanţa

Deputatul Dănuţ Culeţu, judecat pentru abuz în serviciu; faptele, de când era prefect de Constanţa (Imagine: Camera Deputaţilor)

Culeţu (PDL) a fost trimis în judecată, în stare de libertate, de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Constanţa, pentru abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, se precizează într-un comunicat remis marţi agenţiei MEDIAFAX.

Alături de el va fi judecat, tot în stare de libertate, primarul comunei Valu lui Traian, Florin Mitroi, care este acuzat de aceeaşi infracţiune.

În acelaşi dosar au fost deferiţi justiţiei Gabriel Gheţu,la data faptelor şef al Biroului Judeţean de Rentă Viageră Agricolă la Administraţia Domeniilor Statului - Reprezentanţa Teritorială Constanţa, Stere Sponte, la data faptelor director al Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Constanţa şi de membru în Comisia Judeţeană de Fond Funciar Constanţa, şi Titus Găgeatu, la data faptelor consilier în cadrul Compartimentului Urmărirea Actelor cu Caracter Reparatoriu - Direcţia Verificarea Legalităţii, a Aplicării Actelor Normative şi Contencios Administrativ din cadrul Prefecturii Constanţa, toţi acuzaţi de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Potrivit anchetatorilor, la 27 septembrie 2006, Dănuț Culețu, în calitate de preşedinte al Comisiei judeţene de fond funciar Constanţa, prin încălcarea dispoziţiilor legale, a propus şi a determinat adoptarea unei hotărâri, fără a o supune la vot, validând, în mod ilegal, propunerile de reconstituire a dreptului de proprietate pe o suprafaţă de 656,76 hectare aparţinând Staţiunii de Cercetare Dezvoltare Agricolă Valu lui Traian, în favoarea unor persoane care nu au făcut dovada că au deţinut terenuri pe acel amplasament.

În acest fel, susţine DNA, a fost adus un prejudiciu de 1.050.816 lei staţiunii de cercetare, precum şi un folos necuvenit de aceeaşi valoare persoanelor cărora li s-au restituit ilegal terenurile.

"Anterior, inculpatul Mitroi Florin, în calitate de preşedinte al Comisiei locale de fond funciar Valu lui Traian, în urma şedinţei din data de 6 iulie 2006 a Comisiei locale de fond funciar Valu lui Traian, a formulat, către Comisia judeţeană Constanţa, propunerea de transformare a Anexei nr. 49 (anexa cu persoanele care nu fac dovada vechiului amplasament) în Anexa nr. 29, (anexa cu persoane care fac dovada vechiului amplasament) cu încălcarea dispoziţiilor legale, deşi persoanele respective nu făceau individual dovada vechiului amplasament în perimetrul Staţiunii de Cercetare Dezvoltare Agricolă Valu lui Traian. Împrejurarea descrisă, prin care inculpatul Mitroi Florin a încălcat atribuţiile de serviciu, a condus la preluarea ilegală (în baza Hotărârii nr. 574/27.09.2006 a Comisiei Judeţene de Fond Funciar Constanţa şi a Protocolului nr. 56086/08.11.2006 încheiat între Administraţia Domeniilor Statului şi Comisia Locală de Fond Funciar Valu lui Traian), a suprafeţei de 656,76 hectare din terenurile administrate de Staţiunea de Cercetare Dezvoltare Agricolă Valu lui Traian", se mai precizează în comunicatul DNA.

Prin aceeaşi faptă, firma administrată de soţia lui Florin Mitroi, SC Andra International SRL, a obţinut un folos necuvenit . Această firmă, spun anchetatorii, a achiziţionat cu 15.000 lei un teren de 6 hectare şi l-a vândut, la 7 iunie 2006, către o altă firmă din Constanţa, cu 1,2 milioane de dolari.

În rechizitoriu se mai precizează că în 2006, Stere Sponte, în calitate de director al Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Constanţa şi de membru în Comisia Judeţeană de Fond Funciar Constanţa, prin încălcarea atribuţiilor de serviciu, i-a ajutat pe Culeţu Dănuţ şi Florin să obţină adoptarea, în mod ilegal, a hotărârii nr. 574/27.09.2006 a Comisiei Judeţene de Fond Funciar Constanţa, prin aceea că a confirmat, în mod nelegal, că persoanele înscrise în Anexa nr. 29 la Hotărârea menţionată, fac dovada individual a vechiului amplasament, deşi acest lucru nu era real.

"Inculpatul Gheţu Gabriel, şef al Biroului Judeţean de Rentă Viageră Agricolă la Administraţia Domeniilor Statului – Reprezentanţa Teritorială Constanţa, a fost desemnat drept membru în Comisia Judeţeană de Fond Funciar Constanţa. În calitate de reprezentant al A.D.S în respectiva comisie, în cursul anului 2006, i-a ajutat pe inculpaţii CULEŢU DĂNUŢ şi MITROI FLORIN să obţină adoptarea, în mod ilegal, a Hotărârii nr. 574/27.09.2006 a Comisiei Judeţene de Fond Funciar Constanţa, confirmând, în mod nereal, că persoanele înscrise în Anexa nr. 29, fac dovada individual a vechiului amplasament în perimetrul Staţiunii de Cercetare Dezvoltare Agricolă Valu lui Traian, împrejurare care a condus la preluarea ilegală din administrarea Staţiunii de Cercetare Dezvoltare Agricolă Valu lui Traian a suprafeţei de 656,76 hectare teren agricol", mai spun procurorii anticorupţie.

Potrivit DNA, şi Titus Găgeatu a contribuit la retrocedarea ilegală a terenurilor. Astfel, la 23 ianuarie 2009, acesta, fără a avea dispoziţia rezolutivă a conducerii prefecturii şi fără a verifica, în mod efectiv, "a aplicat pe filele Anexei nr. 29 a Hotărârii Comisiei Judeţene de Fond Funciar Constanţa nr. 574/27.09.2006 ştampila cu menţiunea 'Comisia Judeţeană de Fond Funciar - Verificat - Colectiv Tehnic', împrejurare care a condus la retrocedarea ilegală, a suprafeţei de 656,76 hectare teren agricol administrat de Staţiunea de Cercetare Dezvoltare Agricolă Valul lui Traian".

De asemenea, Găgeatu ar fi falsificat înscrisul oficial intitulat Tabelul nominal cuprinzând persoanele fizice cărora li se stabileşte dreptul de proprietate potrivit art. 37 din Legea nr. 1/2000, cu modificările şi completările ulterioare, prin atestarea necorespunzătoare adevărului că a fost verificată, de către Comitetul de lucru, realitatea menţiunilor din tabel.

Pentru recuperarea prejudiciului, bunurile inculpaţilor au fost puse sub sechestru.

Dosarul va fi judecat de instanţa supremă.

Stere Sponte este judecat şi în alt dosar de corupţie, care a fost instrumentat tot de DNA Constanţa şi care îl vizează şi pe fostul primar din Năvodari Tudorel Calapod.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

  

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici