Deputatul Ion Stan, audiat la DNA în dosarul de trafic de influenţă: Am onorat o nouă invitaţie

Deputatul Ion Stan a declarat luni, la ieşirea de la DNA, unde a fost chemat pentru a da declaraţii în legătură cu dosarul în care este cercetat pentru trafic de influenţă, că a "onorat" o nouă invitaţie a procurorilor anticorupţie.

363 afișări
Imaginea articolului Deputatul Ion Stan, audiat la DNA în dosarul de trafic de influenţă: Am onorat o nouă invitaţie

Deputatul Ion Stan, audiat la DNA în dosarul de trafic de influenţă: Am onorat o nouă invitaţie (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Stan a stat luni, la sediul Direcţiei , aproximativ 15 minut, arătând la plecare că a onorat o nouă invitaţie a anchetatorilor.

El a fost convocat de procurori pentru a da declaraţii în legătură cu faptele de trafic de influenţă pentru care este cercetat. Nici Stan, şi nici avocatul acestuia nu au precizat dacă demnitarul a dat vreo declaraţie, până la acest moment, în faţa procurorilor.

Deputatul PSD Ion Stan a venit, luni, la DNA pentru a da o declaraţie în dosarul în care este cercetat pentru trafic de influenţă, după ce ar fi cerut de la un om de afaceri 130.000 de lei pentru cheltuieli din campania electorală, în schimbul influenţei pentru obţinerea unor contracte.

Ion Stan a ajuns la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) în jurul orei 15.30, fiind însoţit de avocat. El a refuzat să facă declaraţii la intrarea în sediul DNA.

Deputatul PSD a fost şi în 23 noiembrie la Direcţia Naţională Anticorupţie, el spunând că nu a dat declaraţii în faţa anchetatorilor pe motiv că aceştia nu i-ar fi prezentat încă documentele ce stau la baza acestui dosar, însă va reveni în 26 noiembrie.

Întrebat dacă a discutat cu colegii de partid şi cu preşedintele PSD, Victor Ponta, despre dosarul în care este acuzat de trafic de influenţă, deputatul Ion Stan a spus că va discuta în 26 noiembrie cu aceştia despre cauza penală.

Totodată, Ion Stan a spus, răspunzând unei întrebări, că nu îşi va da demisia din Parlament şi că va continua campania electorală pentru un nou mandat de deputat într-un colegiu din Dâmboviţa.

În 23 noiembrie, Direcţia Naţională Anticorupţie a anunţat că a extins cercetările în cazul deputatului Ion Stan, acesta fiind acuzat şi că ar fi primit de la denunţător produse pentru campania electorală în valoare de aproximativ 100.000 de euro.

Potrivit ordonanţei de extindere a cercetărilor, în perioada mai-iunie 2009, în calitate de preşedinte al PSD Dâmboviţa, Ion Stan ar fi pretins şi primit de la denunţător, în mod indirect, în beneficiul formaţiunii politice din care face parte, produse pentru campania electorală în valoare de aproximativ 100.000 de euro.

Stan l-ar fi lăsat pe denunţător să creadă că are influenţă asupra unor primari din Dâmboviţa pentru încheierea unor contracte cu firme controlate direct sau indirect de către denunţător, potrivit procurorilor DNA.

Deputatul PSD a aflat noile acuzaţii vineri 23 noiembrie, când a fost la DNA.

Ion Stan este acuzat şi că ar fi cerut de la acelaşi denunţător 130.000 de lei, din care ar fi primit 60.000, în patru tranşe de câte 15.000 de lei. Banii ar fi fost ceruţi pentru cheltuieli din campania electorală, Stan promiţând în schimb influenţă pentru obţinerea unor contracte, potrivit procurorilor.

În 22 noiembrie, DNA a anunţat că a fost începută urmărirea penală în cazul deputatului Ion Stan, pentru trafic de influenţă.

În acelaşi dosar este urmărit penal şi şoferul deputatului, Florin Sarca, pentru complicitate la trafic de influenţă.

Procurorii arată în ordonanţa de începere a urmăririi penale că exista date şi indicii temeinice că, în perioada 12-14 noiembrie 2012, Ion Stan a pretins de la un denunţător 130.000 de lei, bani destinaţi pentru achiziţionarea combustibilului necesar unor autoturisme ce urmau a fi folosite în cursul campaniei electorale, precum şi pentru achiziţionarea unor produse alimentare ce urmau a fi împărţite în preajma alegerilor parlamentare.

Deputatul, susţin procurorii, a pretins banii lăsând să se înţeleagă că are influenţă asupra unor funcţionari cu putere de decizie, în vederea înlesnirii derulării unor contracte în curs, precum şi pentru obţinerea unor noi contracte de lucrări de către firmele controlate direct sau indirect de denunţător.

În zilele de 16, 19, 21 şi 22 noiembrie, Stan a primit, prin intermediul lui Florin Sarca, patru tranşe a câte 15.000 de lei fiecare, o parte din bani fiind folosiţi pentru achiziţionarea unor materiale de promovare ce urmau a fi împărţite în campania electorală, a precizat DNA.

Inspectorii de integritate au declanşat, săptămâna trecută, procedura de verificare a averii deputatului PSD Ion Stan, au declarat, luni, pentru MEDIAFAX surse oficiale.

În vârstă de 57 de ani, Ion Stan este deputat de Dâmboviţa, aflat la al treilea mandat consecutiv în Legislativ. El este vicepreşedinte al Comisiei parlamentare de control al activităţii SRI. De altfel, încă din 2000, de când a intrat în Parlament, el a activat în Comisia SRI, fiind în legislatura 2000-2004 preşedinte al acesteia.

În 1996, Ion Stan a fost şi prefect al judeţului Dâmboviţa.

De altfel, din 1996 şi până în acest an el a fost preşedintele Organizaţiei judeţene Dâmboviţa a PSD. În 19 iunie 2012, Biroul Permanent Naţional (BPN) al PSD a votat, cu unanimitate, schimbarea preşedintelui organizaţiei PSD Dâmboviţa Ion Stan cu noul preşedinte al Consiliului Judeţean, Adrian Ţuţuianu.

Totuşi, Ion Stan candidează din partea USL pentru un nou mandat de deputat într-un colegiu din Dâmboviţa, la alegerile din 9 decembrie.

Conform declaraţiei de avere din septembrie 2012, Ion Stan deţine şase terenuri intravilane, o casă de locuit în Târgovişte, o casă de vacanţă în Dâmboviţa şi un apartament în Constanţa.

În 2012 şi-a cumpărat un autoturism Dacia Duster. Are 28.078,61 lei într-un cont bancar, depre care menţionează că sunt bani moşteniţi de soţia sa. El deţine acţiuni la SC Alimentara Târgovişte pentru care în anul 2011 a încasat dividende de 26.652 lei. De asemenea, în ultimul an fiscal, Ion Stan a încasat indemnizaţia de deputat de 61.956 lei, iar soţia sa a obţinut un salariu de 29.015 lei de la Casa de Asigurări de Sănătate Dâmboviţa.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici