Descentralizarea nu mai operează în cazul cinematografelor, porturilor sau în domeniul Muncii

Proiectul privind descentralizarea, trimis la Parlament pentru asumare, nu mai cuprinde prevederi legate de transferul agenţiilor de prestaţii sociale, al dreptului de administrare în cazul unor porturi sau al cinematografelor şi grădinilor de spectacol către autorităţile locale.

237 afișări
Imaginea articolului Descentralizarea nu mai operează în cazul cinematografelor, porturilor sau în domeniul Muncii

Descentralizarea nu mai operează în cazul cinematografelor, porturilor sau în domeniul Muncii (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Proiectul transmis Parlamentului pentru angajarea răspunderii Guvernului nu se mai referă la descentralizarea unor structuri din subordinea Ministerului Muncii, adică nu mai prevede ca agenţiile de plăţi şi inspecţie socială să fie transferate în subordinea consiliilor judeţene sau a CGMB.

De asemenea, din proiectul iniţial redactat de vicepremierul Liviu Dragnea au fost eliminate prevederile privitoare la transferul dreptului de administrare în cazul unor porturi fluviale.

În plus, proiectul Guvernului nu mai face precizări în ceea ce priveşte transferul cinematografelor şi grădinilor de spectacol în proprietatea autorităţilor locale.

În schimb, se operează transferul în cazul bazelor sportive, la palatelor copiilor, tabere şcolare, casele de cultură, administrarea plajelor turistice, domeniile Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură.

De asemenea, în cazul Metrorex se prevede, spre deosebire de forma iniţială a proiectului de lege, că Guvernul poate aproba, la cererea CGMB, transferul cu titlul gratuit a acţiunilor societăţii.

Iniţial, proiectul de act normativ nu prevedea opţiunea de a transfera Metrorex către CGMB, ci transferul efectiv.

Birourile Permanente ale Parlamentului au decis, vineri, că grupurile parlamentare pot depune amendamente la Legea descentralizării până luni ora 15.00 , iar şedinţa de plen pentru procedura asumării răspunderii Guvernului va avea loc marţi, a anunţat Miron Mitrea, vicepreşedinte al Camerei.

Guvernul intenţionează să se reunească, marţi dimineaţă, în şedinţă specială pentru a discuta amendamente care vor fi depuse de parlamentari la proiectul descentralizării, după care, marţi după-amiază, să se prezinte în plenul Parlamentului pentru a-şi angaja răspunderea, au declarat surse oficiale.

Guvernul a aprobat, joi, proiectul legii descentralizării, documentul urmând să fie transmis imediat Parlamentului.

Executivul a anunţat anterior că îşi va angaja răspunderea pentru proiectul descentralizării săptămâna viitoare, 19 noiembrie.

Vicepremerul Liviu Dragnea, coordonatorul proiectului de lege, a precizat că domeniile care vor fi descentralizate, ca şi competenţe, atribuţii şi instituţii, sunt sănătatea, agricultura, mediul, cultura, tineretul şi sportul, autorizarea şi clasificarea în turism, cluburile şi bazele sportive, taberele şcolare, precum şi competenţele teritoriale legate de pescuit.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici