Despăgubirile acordate în cazul accidentelor feroviare cresc de 2,5 ori

Despăgubirile acordate în cazul accidentelor feroviare vor creşte de 2,5 ori, de la 75.000 euro la 190.000 euro/ călător, potrivit unui proiect de act normativ prin care se urmăreşte conformarea la regulamentele europene privind drepturile călătorilor din transportul feroviar.

138 afişări
Imaginea articolului Despăgubirile acordate în cazul accidentelor feroviare cresc de 2,5 ori

Despăgubirile acordate în cazul accidentelor feroviare cresc de 2,5 ori, la 190.000 euro/ călător (Imagine: Catalina Filip/Mediafax Foto)

"Totalul daunelor-interese care urmează a fi acordate (...) se stabileşte în conformitate cu prevederile legale. În aplicarea prezentului regulament se fixează pentru fiecare călător o limită maximă în lei a echivalentului de 190.000 euro în sumă globală sau sub formă de rentă anuală corespunzătoare acestei sume globale", se arată într-un proiect de OUG pentru modificarea regulamentului privind transportul pe căile ferate, aprobat printr-o ordonanţă a Guvernului din 2005.

Sumele sunt acordate persoanelor care rămân lipsite de susţinător în urma decesului călătorului şi faţă de care acesta avea sau ar fi avut obligaţia de întreţinere.

Suma prevăzută în prezent este de 75.000 euro.

"Având în vedere dosarul EU Pilot 4398/12/MOVE, cu privire la solicitarea de informaţii suplimentare, din partea Comisiei Europeane, referitoare la o posibilă încălcare a Regulamentului (CE) nr. 1371/2007 al Parlamentului European şi al Consiliului din 23 octombrie 2007 privind drepturile şi obligaţiile călătorilor din transportul feroviar de către CFR Călători, România nu ar fi îndeplinit obligaţiile ce îi revin ca stat membru al Uniunii Europene", se arată în textul proiectului de act normativ.

Un raport de evaluare a Regulamentului 1371/2007, publicat anul trecut, recomandă ca în cazul accidentelor feroviare cuantumul despăgubirilor să fie de 190.000 euro/călător.

Tot la solicitarea Comisiei Europene, Ministerul Transporturilor propune printr-un alt proiect de act normativ şi modificarea şi completarea HG 1476/2009, care stabileşte măsuri pentru crearea cadrului de aplicare a Regulamentului CE privind drepturile şi obligaţiile călătorilor din transportul feroviar.

"Prin proiectul de act normativ se propune modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 1.476/2009 privind stabilirea penalităţilor pentru încălcarea tuturor articolelor regulamentului şi introducerea unui nou paragraf care să stabilească explicit compensarea pentru pierderea sau deteriorarea echipamentelor de mobilitate pentru îndeplinirea solicitărilor Comisiei Europene", se arată în nota de fundamentare a proiectului de modificare a HG 1476/2009.

Astfel, noul proiect prevede sancţiuni, printre altele, pentru companiile feroviare care nu permit călătorilor să-şi aducă bicicletele la bordul trenului (amendă de la 1.000 lei la 3.000 lei), care nu furnizează informaţii privind întreruperea serviciilor feroviare (de la 1.000 la 5.000 lei) sau care nu asigură diverse tipuri de asistenţă călătorilor în caz de întârzieri (de la 1.000 lei la 3.000 lei).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici