Despăgubirile pentru proprietăţile rămase în Basarabia şi Bucovina, plătite eşalonat în zece ani

Plata despăgubirilor pentru cetăţenii care au deţinut proprietăţi în Bulgaria, Basarabia, Bucovina de Nord, Ţinutul Herţa se va face în tranşe anuale egale, eşalonat, pe o perioadă de zece ani, cuantumul unei tranşe fiind de minim 20.000 lei, a anunţat, luni, prefectul de Suceava, Florin Sinescu.

461 afișări
Imaginea articolului Despăgubirile pentru proprietăţile rămase în Basarabia şi Bucovina, plătite eşalonat în zece ani

Despăgubirile pentru proprietăţile rămase în Basarabia şi Bucovina, plătite eşalonat în zece ani (Imagine: Shutterstock)

Prefectul a declarat că Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 10/2013 a fost publicată în Monitorul Oficial şi stabileşte plata eşalonată a despăgubirilor privind acordarea de compensaţii cetăţenilor români pentru bunurile trecute în proprietatea statului bulgar în urma aplicării Tratatului dintre România şi Bulgaria, semnat la Craiova în 7 septembrie 1940, privind acordarea de despăgubiri sau compensaţii cetăţenilor români pentru bunurile proprietate a acestora, sechestrate, reţinute sau rămase în Basarabia, Bucovina de Nord şi Ţinutul Herţa, ca urmare a stării de război şi a aplicării Tratatului de Pace între România şi Puterile Aliate şi Asociate, semnat la Paris la 10 februarie 1947, precum şi privind acordarea de compensaţii cetăţenilor români pentru bunurile trecute în proprietatea fostului Regat al Sârbilor, Croaţilor şi Slovenilor, în urma aplicării Protocolului privitor la câteva insule de pe Dunăre şi la un schimb de comune între România şi Iugoslavia, încheiat la Belgrad la 24 noiembrie 1923, şi a Convenţiei dintre România şi Regatul Sârbilor, Croaţilor şi Slovenilor, relativă la regimul proprietăţilor situate în zona de frontieră, semnată la Belgrad la 5 iulie 1924.

Sursa citată a menţionat că prevederile privind eşalonarea la plată se aplică în mod corespunzător şi titlurilor de plată emise şi neachitate integral până la data intrării în vigoare a ordonanţei de urgenţă, iar plata tranşelor se face începând cu 1 ianuarie 2014.

Sumele acordate cu titlu de despăgubiri se vor actualiza prin aplicarea indicelui preţurilor de consum aferent perioadei cuprinse între începutul lunii următoare celei în care a fost emis titlul de plată şi sfârşitul lunii anterioare datei plăţii efective a fiecărei tranşe, a mai arătat Sinescu.

El a declarat că în judeţul Suceava au fost aprobate 21 de dosare cu cereri privind bunuri rămase în Bulagaria, contravaloarea acestora fiind de 759.762 lei, dar şi 141 de dosare pentru bunuri rămase în Bucovina şi Basarabia cu un cuantum total al despăgubirilor de 15.102.745 lei.

"Instituţia Prefectului a înaintat aceste dosare către Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor care va dispune plata efectivă a compensaţiilor", a precizat Florin Sinescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici