DGPI face lămuriri, după ce s-a spus că zeci de poliţişti ar fi rămas fără certificatul care le permitea accesul la informaţii clasificate

Direcţia Generală de Protecţie Internă (DGPI) transmite că, în 2018, au fost emise, până acum, 34 de avize negative pentru certificate care permit acces la informaţii clasificate, 28 dintre acestea referindu-se la autorizarea accesului la informaţii clasificate secrete de stat.

2411 afișări
Imaginea articolului DGPI face lămuriri, după ce s-a spus că zeci de poliţişti ar fi rămas fără certificatul care le permitea accesul la informaţii clasificate

Foto: Pixabay

"Activitatea de revalidare a accesului la informaţii clasificate s-a desfăşurat continuu şi constant la nivelul DGPI şi al unităţilor predecesoare, sens în care oferim, cu titlu de exemplu, situaţia comparativă, pe ultimii cinci ani, a avizelor negative emise pentru personalul MAI: 2013 – 53, 2014 – 22, 2015 – 17, 2016 – 14, 2017 – 2 (în condiţiile în care în prima jumătate a anului 2017 a avut loc procesul de reorganizare şi operaţionalizare a DGPI). În anul în curs, au fost emise, până la această dată, 34 de avize negative, astfel: 28 privind autorizarea accesului la informaţii clasificate secrete de stat, respectiv 6 pentru accesul la informaţii clasificate secrete de serviciu", transmite Direcţia Generală de Protecţie Internă (DGPI) prin intermediul unui comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Precizările vin în contextul în care în spaţiul public au fost vehiculate informaţii potrivit cărora zeci de poliţişti cu funcţii de conducere ar fi rămas fără certificatul care le permitea accesul la informaţii clasificate, iar după retragerea certificatului ORNISS (Oficiul Registrului National al Informaţiilor Secrete de Stat -n.r.) cei cu funcţii de conducere ar fi fost schimbaţi şi puşi la dispoziţie.

DGPI precizează că structurile MAI au transmis anul acesta aproximativ 6.000 de solicitări de revalidare, ca urmare a expirării termenului de valabilitate a autorizaţiilor de acces la informaţii clasificate.

Dintre acestea, 520 au necesitat clarificări în cadrul unor interviuri de securitate şi, pentru autorizarea accesului la informaţii clasificate secrete de stat, doar 28 s-au finalizat cu aviz negativ.

Potrivit Direcţiei Generale de Protecţie Internă (DGPI), verificările de securitate se realizează cu privire la tot personalul MAI, prin urmare nu vizează doar poliţişti. De exemplu, în cursul anului 2018, au fost emise avize negative pentru 11 cadre ale IGPR (8 pentru secrete de stat şi 3 pentru secrete de serviciu), din totalul de 34 de avize negative.

Potrivit legii, revalidarea avizului privind accesul la informaţii clasificate presupune reverificarea persoanei deţinătoare a unui certificat de securitate/autorizaţie de acces, în vederea menţinerii sau retragerii acesteia.

Revalidarea poate avea loc la solicitarea unităţii în care persoana îşi desfăşoară activitatea sau a ORNISS, în oricare dintre următoarele situaţii:
a) atunci când pentru îndeplinirea sarcinilor de serviciu ale persoanei deţinătoare este necesar accesul la informaţii de nivel superior;
b) la expirarea perioadei de valabilitate a certificatului de securitate/autorizaţiei de acces deţinute anterior;
c) în cazul în care apar modificări în datele de identificare ale persoanei;
d) la apariţia unor riscuri de securitate din punct de vedere al compatibilităţii accesului la informaţii clasificate.

De asemenea, ori de câte ori apar indicii că deţinătorul certificatului de securitate sau al autorizaţiei de acces nu mai îndeplineşte criteriile de compatibilitate privind accesul la informaţiile secrete de stat, verificările de securitate se reiau la solicitarea conducătorului unităţii, adresată ORNISS.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici