Diabetologul Nicolae Hâncu a primit medalia „Iuliu Haţieganu” a UMF Cluj, la împlinirea a 80 de ani

Medalia „Iuliu Haţieganu” a UMF Cluj-Napoca a fost acordată luni, preşedintelui de onoare al Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, Nicolae Hâncu, la împlinirea vârstei de 80 de ani.

568 afișări
Imaginea articolului Diabetologul Nicolae Hâncu a primit medalia „Iuliu Haţieganu” a UMF Cluj, la împlinirea a 80 de ani

Diabetologul Nicolae Hâncu a primit medalia „Iuliu Haţieganu” a UMF Cluj FOTO Facebook/Nicolae Hâncu

Potrivit Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca, Nicolae Hâncu este unul dintre cei mai apreciaţi, respectaţi şi renumiţi medici din România, având contribuţiile remarcabile la dezvoltarea şi prestigiul învăţământului universitar clujean şi românesc.

Acesta este, printre altele, membru de onoare al Academiei Române, membru titular al Academiei de Ştiinte Medicale din România şi preşedintele de onoare al Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice.

Rectorul UMF Cluj-Napoca, Anca Buzoianu, a declarat că medalia de onoare a universităţii se acordă personalităţilor remarcabile ale medicinii clujene. „Mă simt extrem de onorată să îi înmânez această medalie profesorului Nicolae Hâncu în această zi deosebită, când sărbătoreşte şi frumoasa vârstă de 80 de ani”, a spus Buzoianu.

Nicolae Hâncu a declarat la rândul său că datoria profesiei sale este să ajute ştiinţa în drumul spre sănătatea omului iar pe om să-l călăuzească spre sănătate.

„Realizările, succesele şi poziţiile în ierarhiile profesiei le datorez Universităţii mele. Azi, UMF Iuliu Haţieganu este o mândrie a Clujului şi a României, cu o admirabilă vizibilitate naţională şi internaţională, având o impunătoare prestanţă şi un prestigiu consolidat an de an”, a subliniat Hâncu.

De-a lungul carierei sale de peste 50 de ani, profesorul clujean a contribuit direct la înfiinţarea Asociaţiei Române pentru Studiul Obezităţii (1993), a Asociaţiei Române de Ateroscleroză şi Lipidologie (1999), a Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie, Boli Metabolice (2001), a Asociaţiei Române de Educaţie în Diabet (2001) şi a Societăţii Române de Nutriţie (2003).

În anul 1992, Hâncu a înfiinţat Centrul Clinic de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice din Cluj-Napoca.

Un alt aspect important al vieţii sale profesionale a fost prezenţa sa ca membru în Consiliul Societăţii Europene de Diabet (2001-2005), concomitent cu poziţia de secretar al Grupului de Lucru Învăţământ Postuniversitar din cadrul acestei instituţii.

A fost cea mai înaltă poziţie ocupată de un diabetolog român într-un for ştiinţific european. În acea perioadă, a participat la organizarea a numeroase cursuri postuniversitare în Dublin, Budapesta, Viena, Kaunas, Wroslaw şi România.

Autor şi co-autor a zeci şi sute de cărţi, articole şi lucrări ştiinţifice, publicate în ţară şi în străinătate, profesorul Nicolae Hâncu şi-a desfăşurat activitatea ştiinţifică în domenii precum lipidologia clinică, managementul clinic al diabetului zaharat de tip 2, riscul cardiovascular global, obezitatea abdominală.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici