Diaconescu va fi eliberat, Pârv rămâne încarcerat - Mediafax

Diaconescu va fi eliberat, Pârv rămâne încarcerat

Realizatorul OTV Dan Diaconescu va fi eliberat din arest preventiv, având interdicţie de a părăsi ţara, iar Doru Pârv rămâne încarcerat, ca urmare a deciziei de vineri seara a Tribunalului Bucureşti.

71 afişări
Imaginea articolului Diaconescu va fi eliberat, Pârv rămâne încarcerat

Diaconescu, eliberat, iar Pârv rămâne încarcerat (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Decizia Tribunalului este defintivă, astfel căDiaconescu va fi pus în libertate vineri seara din arestulDirecţiei Cercetări penale a Poliţiei Române.

El are interdicţie de a se întâlni cu partea vătămată saumartorii şi trebuie să îndeplinească o serie de condiţii.

Judecătoria sectorului 1 Bucureşti a decis, miercuri, arestarea lui Dan Diaconescu şi a lui DorelPârv, acuzaţi de şantajarea primarului comunei arădeneZărand, Ion Moţ (PC), instanţa admiţând cererea Direcţiei NaţionaleAnticorupţie (DNA) de emitere a unui mandat pentru 29 de zile.

 

Cei doi au anunţat încă de la pronunţarea deciziei de arestarepreventivă că o contestă cu recurs. Secţia I Penală a TribunaluluiBucureşti a judecat vineri contestaţia lui Dan Diaconescu şi a luiDorel Pârv.

Dan Diaconescu şi Dorel Pârv sunt acuzaţi de procuroriiDirecţiei Naţionale Anticorupţie pentru şantaj.

În urma deciziei de vineri seara, Diaconescu va ficercetat de DNA în stare de libertate, iar Pârv în stare de arestpeventiv.

Potrivit procurorilor, în perioada iulie-septembrie 2009, DanDiaconescu, în calitate de asociat majoritar la SC OcramTeleviziune SRL şi realizator de programe la postul de televiziuneOTV, l-a ameninţat pe primarul comunei arădene Zărand, Ion Moţ,atât direct, cât şi prin intermediul lui Dorel Pârv, realizator laacelaşi post de televiziune, să îi dea 200.000 de euro pentru a nudezvălui "opiniei publice fapte reale sau imaginare compromiţătoarepentru persoana respectivă, cum ar fi deţinerea unei importanteaveri nejustificate sau efectuarea de tranzacţii imobiliareilicite".

"Sub presiunea acestor ameninţări, din suma iniţial pretinsă,persoana respectivă a plătit efectiv 30.000 euro şi 4.200 leiinculpatului Pârv Dorel-Petru în scopul de a ajunge, în final, lainculpatul Diaconescu Cristian-Dan", potrivit Ordonanţei de punereîn mişcare a acţiunii penale întocmite de procurori.

Judecătoria sectorului 1 arată în motivarea decizie de arestarea patronului OTV, Dan Diaconescu, că acesta a profitat de avantajele profesiei dejurnalist şi a folosit în interes personalinformaţiile obţinute, o astfel de "conduită infracţională" fiindpracticată şi de alţi angajaţi ai postului TV.

"Cu privire la persoana inculpatului Diaconescu Dan, instanţamai reţine şi faptul că acesta este o persoană publică cepatronează două posturi de televiziune şi realizează emisiuni cumare rezonanţă asupra publicului, dezbătând subiecte de larginteres. Inculpatul, în loc să-şi exercite profesia de jurnalist înscopul informării publicului, a înţeles să dobândească prin aceastaavantaje financiare în mod ilicit. Contrar deontologieiprofesionale, inculpatul a profitat de avantajele profesiei sale,înţelegând să valorifice informaţiile obţinute în această calitateîn interesul său personal, îngrădind libertatea psihică a altorpersoane. De asemenea, din datele dosarului reies indicii în sensulcă această conduită infracţională nu ar fi una izolată în cadrulpostului de televiziune OTV", se arată în motivarea instanţeiJudecătoriei sectorului 1, dată publicităţii joi.

De asemenea, despre Dorel Pârv instanţa a apreciat că,beneficiind de imaginea creată prin intermediul unui post deteleviziune, a profitat de impactul deosebit pe care îl poate aveaasupra oamenilor, folosindu-se de acesta pentru activităţi dinsfera ilicitului penal.

Judecătorul a apreciat că există riscul ca, odată pus înlibertate, Pârv să îşi reia activitatea infracţională, acesta avândo condamnare pentru furt calificat.

"Instanţa mai reţine că, deşi inculpatul (Dorel Pârv - n.r.) abeneficiat anterior de clemenţa instanţelor prin instituţiasuspendării condiţionate a executării pedepsei cu fixarea unuitermen de încercare, nu a înţeles să-şi îndrepte comportamentul şisă-şi formeze o conduită de respectare a normelor juridice", se maiarată în documentul citat.

Judecătorul a mai constatat că Dan Diaconescu şi Dorel Pârvprezintă pericolul public, având în vedere reacţia publică lacomiterea infracţiunii de şantaj şi posibilitatea comiterii unorfapte asemănătoare în lipsa unei reacţii ferme faţă de cei bănuiţica fiind autori.

"Prin urmare, la stabilirea pericolului public nu se pot avea învedere doar date legate de persoana inculpaţilor, ci şi datereferitoare la faptă, date care în speţă sunt de natura a crea unsentiment de insecuritate, credinţa că justiţia nu acţioneazăîndeajuns împotriva infracţionalităţii, în lipsa luării măsuriiarestării preventive", a mai apreciat judecătorul care a decisarestarea preventivă pentru 29 de zile a lui Dan Diaconescu şi alui Dorel Pârv.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici