DIICOT: 23 de persoane care au comercializat fraudulos legume şi fructe au fost trimise în judecată

Procurorii DIICOT au trimis în judecată 23 de persoane pentru comercializare în România de legume şi fructe aduse din Italia, pentru care nu au plătit taxele la buget, fraudând astfel statul cu cinci milioane de lei.

161 afișări
Imaginea articolului DIICOT: 23 de persoane care au comercializat fraudulos legume şi fructe au fost trimise în judecată

DIICOT: 23 de persoane care au comercializat fraudulos legume şi fructe au fost trimise în judecată (Imagine: Octav Ganea/Arhiva Mediafax Foto)

"Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Serviciul Teritorial Bucureşti au dispus trimiterea în judecată a 23 de inculpaţi, cu vârste cuprinse între 23 şi 60 de ani, urmare a destructurării unui grup infracţional, constituit din cetăţeni români şi italieni, specializat în săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală", informează DIICOT.

Liderii grupării a fost identificat în persoana inculpaţilor Degl Innocenti Alberto, cetăţean italian, în vârstă de 44 de ani, şi Emilian Tudor, de 56 de ani.

Potrivit sursei citate, membrii grupării achiziţionau mărfuri (legume-fructe) de pe piaţa intracomunitară, în special din Italia şi le comercializau în România, cu eludarea dispoziţiilor legale privind plata TVA aferentă bugetului de stat, prin intermediul unei fraude de tip carusel.

În acest scop erau folosite societăţi comerciale, ca intermediare între firma exportatoare din Italia şi societatea beneficiară a importurilor din România.

"Practic, mărfurile erau tranzacţionate între două societăţi comerciale membre ale aceluiaşi grup, însă nu în mod direct, ci parcurgând scriptic alte societăţi. Aceste societăţi fantomă erau înfiinţate/preluate de către persoane special racolate în acest scop şi care acţionau la comanda liderilor grupării. Societăţile erau folosite o scurtă perioadă de timp (două-trei luni) pentru achiziţia de mărfuri, în scopul preluării sarcinii plăţii TVA, fiind apoi cesionate către persoane greu identificabile, de regulă cetăţeni străini, cu consecinţa eludării plăţii acestei taxe", explică DIICOT.

Prejudiciul cauzat bugetului de stat prin activitatea infracţională este de aproximativ 5.000.000 de lei.

Tribunalul Bucureşti va judeca acest dosar.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici