DIICOT cere CNA să oblige postul OTV să rectifice informaţii nereale difuzate în timpul unui program

DIICOT solicită CNA să oblige postul OTV să rectifice informaţiile nereale difuzate în timpul unei emisiuni de luni, când a fost afişat un mesaj atribuit procurorilor Direcţiei, care ar fi spus: "o să-l arestăm noi pe nenorocitul de Dan Diaconescu, să nu mai ajungă el preşedinte".

52 afișări
Imaginea articolului DIICOT cere CNA să oblige postul OTV să rectifice informaţii nereale difuzate în timpul unui program

DIICOT cere CNA să oblige postul OTV să rectifice informaţii nereale difuzate în timpul unui program (Imagine: Sorin Andreică/Mediafax Foto)

"În cadrul emisiunii «Dan Diaconescu Direct», difuzată la data de 26.07.2010, pe postul de televiziune OTV, a fost afişat un mesaj, atribuit procurorilor DIICOT, care conţinea afirmaţii neconforme realităţii, în legătură cu activitatea de urmărire penală realizată de către magistraţii acestei instituţii. Mesajul avea următorul conţinut : «PROCURORII D.I.I.C.O.T. : O SĂ-L ARESTĂM NOI PE NENOROCITUL DE DAN DIACONESCU, SĂ NU MAI AJUNGĂ EL PREŞEDINTE»", se arată într-un comunicat de marţi al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism.

Potrivit DIICOT, prin relatarea în cadrul acestui program de televiziune a unor informaţii nereale se încearcă plasarea într-o lumină nefavorabilă a activităţii de urmărire penală realizate de către Direcţie, precum şi acreditarea ideii că procurorii ar acţiona nu în virtutea legii, ci ar răspunde unor comenzi politice, atitudine de natură a leza imaginea publică a acestei instituţii.

Mai mult, susţin reprezentanţii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, prin difuzarea şi dezbaterea de către moderator a unor fapte nereale, care induc în eroare publicul cu privire la activitatea procurorilor DIICOT, "este dezinformată opinia publică, conţinutul tendenţios al mesajului putând să afecteze percepţia publică asupra instituţiei şi a magistraţilor".

"Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism dezavuează orice comportament de acest gen, care nu este conform Legii audiovizualului şi încalcă în mod flagrant normele deontologice ale profesiei de jurnalist", se mai arată în comunicat.

Potrivit surse citate, în domeniul comunicării audiovizuale, "interesul public reclamă asigurarea corectei informări a opiniei publice, cu privire la orice eveniment sau situaţie de fapt, orice comportament contrar acestui principiu determinând o ripostă promptă precum şi sancţionarea acestei conduite".

"Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism a solicitat în mod public Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), în calitatea sa de garant al interesului public în domeniul comunicării audiovizuale luarea măsurilor legale, conform prevederilor art. 40, art. 89 şi art. 90 alin. 1 lit. d) din Legea nr. 504/2002, în vederea exercitării controlului şi garantării dreptului la rectificare a informaţiilor nereale difuzate în cadrul programului de televiziune", mai arată reprezentanţii DIICOT.

Patronul OTV, Dan Diaconescu, este cercetat de procurorii DNA pentru şantaj şi ameninţare. Diaconescu a fost arestat preventiv din 23 până în 25 iunie, când măsura a fost înlocută cu interdicţia de a părăsi ţara. Lui Dan Diaconescu i s-au impus şi alte interdicţii, inclusiv de a vorbi pe postul de televiziune despre caz.

După ce a fost eliberat din închisoare, în 25 iunie, Dan Diaconescu a spus că va intra în politică şi că va înfiinţa un partid. El şi-a motivat decizia prin faptul că arestarea sa ar fi fost decisă politic.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici