Din toamnă, COVID-19 şi gripa îşi pot uni forţele împotriva ta. Uite cum poţi să scapi de complicaţiile severe

  • Raed Arafat: „Dacă oamenii nu se vaccinează antigripal, am putea să ne trezim cu fenomenul Covid - flu”
  • Dr. Gindrovel Dumitra: „Dacă ai simultan gripă şi Covid-19, complicaţiile pot fi mult mai severe”
  • Ministerul Sănătăţii: „Anul acesta se vor achiziţiona 3 milioane de doze de vaccin antigripal. Vaccinarea începe din a doua jumătate a lunii septembrie”
6887 afișări
Imaginea articolului Din toamnă, COVID-19 şi gripa îşi pot uni forţele împotriva ta. Uite cum poţi să scapi de complicaţiile severe

Din toamnă, COVID-19 şi gripa îşi pot uni forţele împotriva ta. Uite cum poţi să scapi de complicaţiile severe

Ştii deja că toamna va aduce o mare provocare pentru tine şi pentru medici. Aceştia vorbesc deja despre suprapunerea epidemiei de Covid peste valul de gripă nelipsit în fiecare toamnă. Raed Arafat ne-a spus recent că, dacă nu ne vom vaccina antigripal, vom ajunge la un fenomen periculos, numit Covid - flu. 

Dar cum te ajută pe tine vaccinarea antigripală? Medicul Gindrovel Dumitra îţi explică faptul că nu eşti lipsit de riscul de a face simultan gripă şi Covid 19, caz în care complicaţiile pot fi mult mai severe. 

În plus, dacă te vaccinezi îi ajuţi enorm pe medici. Dacă acoperirea vaccinală antigripală este slabă, asta înseamnă automat o presiune şi mai mare pe cei care lucrează în secţiile de ATI, multe deja sufocate de pacienţi cu Covid. 

Dacă te gândeşti că vaccinul antigripal te poate proteja şi de Covid 19, greşesti. Specialistul desfiinţează această teorie. Vaccinul antigripal îţi oferă protecţie doar împotriva tulpinilor de virus conţinute de acesta, şi nu oferă imunitate pentru SARS COV 2. Pentru a -l evita pe acesta, trebuie să respecţi regulile de igienă şi distanţare, pentru că un vaccin încă nu există. 

Cu dozele de vaccin antigripal care vor fi cumpărate de Ministerul Sănătăţii vor fi vaccinaţi copiii cu vârsta între 6 luni şi 5 ani, gravidele, personalul medical, persoanele cu boli cronice şi orice persoană care are vârsta de peste 65 de ani. Pot fi cuprinse aici şi persoane instituţionalizate. Dacă nu eşti printre aceşti oameni care vor primi vaccinul gratuit, îl poţi lua de la farmacie.

Sunt semne că anul acesta nu va fi greu de găsit şi că va costa undeva între 40 şi 50 de lei doza. Farmaciile fac deja precomenzi pentru toamnă.

În mod normal vaccinarea antigripală începe pe 15 octombrie. Anul acesta însă, se schimbă puţin regulile. Iată ce veşti am pentru tine de la Ministerul Sănătăţii:  „Avem acord cadru pentru vaccinul antigripal, anul acesta se vor achiziţiona 3 milioane de doze. Deja pentru 2 milioane au fost încheiate contractele. Se va începe campania din a doua jumătate a lunii septembrie.”

  • „Discutând în absenţa unei epidemii de gripă, putem să concentrăm toate forţele din sistemul sanitar pe pandemia de covid 19, pe când, dacă ar exista şi o epidemie suprapusă, gândiţi-vă că în Terapie Intensivă ar ajunge atât pacienţii care sunt cu covid 19, cât şi pacienţii cu gripă, cu forme grave”, explică medicul Gindrovel Dumitra, coordonatorul grupului de vaccinologie a SNMF ( Societatea Naţională de Medicină a Familiei).

 

  •  „Putem să presupunem, având în vedere experienţa acumulată cu alte coinfecţii, că este posibil ca mai multe persoane să dezvolte forme severe, decât cât dezvoltă în acest moment dacă s-ar îmbolnăvi doar cu gripă sau doar cu Covid-19”, a mai spus specialistul.

 

 

 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici