Dinescu despre iniţiativa lui Nicolicea privind preoţii: Preoţii să nu doarmă liniştiţi

Preoţii să nu doarmă liniştiţi, căci PSD-ul nu le va rezolva problema dosarelor de la CNSAS prin iniţiativa legislativă a deputatului Eugen Nicolicea, susţine Mircea Dinescu, membru al Colegiului CNSAS, care precizează că a transfera dosarele prelaţilor de la CNSAS la culte "nu înseamnă nimic".

32 afișări
Imaginea articolului Dinescu despre iniţiativa lui Nicolicea privind preoţii: Preoţii să nu doarmă liniştiţi

Dinescu despre iniţiativa lui Nicolicea privind preoţii: Preoţii să nu doarmă liniştiţi (Imagine: Mediafax Foto)

"E o prostie ce se încearcă prin această cârdăşie între foşti activişti de partid, foşti securişti şi preoţi. Nu vor rezolva nimic, pentru că noi, cei de la CNSAS, deja ştim cine şi ce a făcut, avem toate documentele, nu se mai poate ascunde nimic", a apreciat Dinescu, într-o declaraţie acordată MEDIAFAX, referitoare la iniţiativa legislativă a deputatului PSD Nicolicea.

Deputaţii din Comisia juridică au decis, marţi, ca ierarhii şi şefii cultelor religioase recunoscute, până la nivel de preot inclusiv, să nu mai fie verificaţi de către CNSAS. Comisia juridică din Camera Deputaţilor a adoptat, astfel, un amendament al deputatului PSD Eugen Nicolicea, prin care ierarhii şi şefii cultelor religioase recunoscute de lege, până la nivel de preot inclusiv, precum şi asimilaţii lor de la parohiile din ţară şi din străinătate, să fie exceptaţi de la verificările operate de CNSAS.

În opinia lui Dinescu, demersul deputatului PSD este o dovadă a faptului că partidul "are nevoie de preoţi pe post de agenţi electorali".

"Cred că preoţii ar trebui să protesteze faţă de demersul parlamentarului, căci aceasta pare o tentativă de a băga gunoiul sub preş. Vă spun sincer, nu toţi preoţii au avut probleme cu Securitatea, ci doar o mică parte a clerului, însă demersul aruncă semne de întrebare asupra tuturor", a mai spus Dinescu.

În opinia acestuia, chiar dacă demersul ar reuşi, iar amendamentul ar intra în vigoare, acesta ar fi "inutil", pe motiv că lucrurile deja sunt ştiute.

Deputatul PSD Nicolicea a mai spus, marţi, că va depune la Senat un alt amendament, prin care va solicita ca toate documentele care vizează persoane aparţinând unor culte religioase să fie înmânate cultelor respective, care şi le vor gestiona singure. Referitor la acest demers, Dinescu a declarat că şi acesta "este lipsit de sens", întrucât datele incriminatoare la adresa preoţilor nu se regăsesc în dosarele personale ale acestora, ci în dosarele celor pe care îi urmăreau.

"Informatorii, după cum se ştie, au chestiile incriminatorii scrise în dosarele celor urmăriţi, nu în cele personale, astfel că transferul acestora la culte nu ar schimba cu nimic situaţia, ci eventual ar îngreuna-o pentru unii din ei", a spus Dinescu, explicând că ar putea exista cazuri în care informaţii care nu constituie fapte de poliţie politică să iasă altfel la iveală, fără a fi anterior filtrate de CNSAS, eventual prin intermediul titularilor de dosare de urmărit, şi să fie prezentate ca acţiuni de poliţie politică.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici