Diplomele de bacalaureat, anulate dacă se va dovedi că elevii au dat mită

Ministrul Educaţiei, Cristian Adomniţei, a anunţat joi, că diplomele de bacalaureat vor fi anulate dacă ancheta va dovedi că anumiţi candidaţi au obţinut note mari la examen pentru că au dat mită.

521 afișări
Imaginea articolului Diplomele de bacalaureat, anulate dacă se va dovedi că elevii au dat mită

Diplomele de bacalaureat, anulate dacă se va dovedi că elevii au dat mită (Imagine: Mediafax Foto)

"Diplomele la bacalaureat vor fi anulate, dacă ancheta va dovedi că elevii au dat bani pentru a promova examenul. Dacă a existat dare şi luare de mită la bacalaureat, dovedită de anchetatori, diplomele se vor anula, indiferent dacă elevii au devenit deja studenţi, în baza diplomei luată prin mită'', a declarat ministrul Educaţiei, Cristian Adomniţei, într-o conferinţă de presă de joi.

Şi profesorii care vor fi găsiţi vinovaţi vor fi sancţionaţi, conform statutului personalului didactic, dar şi penal, dacă fapta săvârşită de ei a fost de o asemenea gravitate.

"Mai mult, în cazul în care un cadru didactic este anchetat penal, pe durara cercetării el va fi suspendat din învăţământ'', a declarat secretarul de stat pentru învăţământ preuniversitar din minister, Zvetlana Preoteasa, prezentă, de asemenea, la conferinţa de joi.

Conducerea Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului va organiza, la fel ca în 2007, mai multe controale în care vor fi recorectate, prin sondaj, lucrări din primele zece judeţe cu mediile cele mai mari, şi din ultimele, cu mediile cele mai mici, pentru a vedea dacă notele au fost date corect.

Apoi, vor fi organizate controale şi în judeţele cu rezultate medii, a mai spus secretarul de stat.

''Mulţi elevi merg la bacalaureat în speranţa că pot copia. Cele mai mari fraude se fac, de ani de zile, în sala de examen'', a conchis Preoteasa.

În prezent, există patru anchete privind fraudarea examenului de bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2008.

Astfel, Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea a început o anchetă la Liceul particular Georgiana din municipiu, după ce reprezentanţii ISJ au depus o plângere împotriva conducerii acestuia, acuzând-o de fals, întrucât mai mulţi elevi cu studii nefinalizate au fost înscrişi la bacalaureat.

De asemenea, în dosarul fraudării bacalaureatului de la Sighetu Marmaţiei a fost arestat, joi, directorul de studii al Liceului particular "George Pop de Băseşti", filiala Sighet, Meda Leordean, în timp ce o elevă reţinută alături de aceasta va fi cercetată în libertate.

În Bucureşti, Inspectoratul Şcolar a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 în legătură cu declaraţiile unor elevi de la Liceul "George Enescu", publicate într-un cotidian central, potrivit cărora 60 de şcolari ar fi dat câte 200 lei pentru a obţine note mai mari la bacalaureat.

Prima anchetă începută în timpul bacalaureatului din acest an este cea legată de subiectele de la proba orală de limba română, transmise prin internet altor persoane decât cele autorizate. Cercetările au început după ce ministrul Educaţiei a sesizat DIICOT, Parchetul şi DNA.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici