Direcţia de Sănătate Publică menţine ÎNCHISĂ Maternitatea din Fălticeni. Probele prelevate nu au corespuns standardelor

Maternitatea din Fălticeni, inaugurată în urmă cu aproape două săptămâni de ministrul Sănătăţii nu a fost încă deschisă, după ce probele prelevate de DSP Suceava pentru a putea elibera autorizaţia de funcţionare nu au corespuns standardelor, fiind dispusă o nouă dezinfecţie.

249 afișări
Imaginea articolului Direcţia de Sănătate Publică menţine ÎNCHISĂ Maternitatea din Fălticeni. Probele prelevate nu au corespuns standardelor

Direcţia de Sănătate Publică cere o nouă dezinfecţie a Maternităţii din Fălticeni, inaugurată de ministrul Sănătăţii

Maternitatea din Fălticeni, inaugurată în urmă cu aproape două săptpmâni, în prezenţa ministrului Sănătăţii, Florian Bodog, chiar dacă autorizaţia de funcţionare de la Direcţia de Sănătate Publică nu fusese emisă, este în continuare închisă, după ce două din cele 98 de probe recoltate de DSP Suceava pentru eliberarea autorizaţiei de funcţionare nu au corespuns standardelor.

„Investiţia a fost inaugurată în prezenţa ministrului Sănătăţii sub rezerva că erau deja demarate procedurile pentru obţinerea autorizaţiei de funcţionare. S-au recoltat probe, din toate probele recoltate două nu corespundeau, ca atare s-a procedat din nou la dezinfecţie şi urmează a fi recoltate alte probe. Presupun că săptămâna viitoare, dacă vor corespunde rezultatele, atunci se va elibera autorizaţia de funcţionare. Este o atenţie maximă pe acest subiect, de aceea este foarte riguroasă verificarea. Maternitatea nu funcţionează, pacienţii sunt încă în vechiul sediu”, a declarat miercuri, corespondentului MEDIAFAX, Mirela Adomnicăi, prefectul judeţului Suceava.

Managerul Maternităţii din Fălticeni, Vlad Morariu, a declarat, la rândul său, că cele două probe nu au fost recoltate din zone esenţiale ale unităţii medicale.

„Situaţia anchetei este că din aproximativ 100 de probe, 98 de probe recoltate două probe prezintă suspiciuni. Mediile în care au fost recoltate sunt dintr-un salon de pe o uşă şi de pe un pat şi din interiorul unei noptiere. Sunt două probe care nu sunt din zone esenţiale ale Maternităţii, cum ar fi sala de operaţii, sala de naşteri, neonatologie”, a declarat, la rândul său, corespondentului MEDIAFAX, Vlad Morariu, managerul Maternităţii din Fălticeni.

Conducerea unităţii medicale a dispus, la cererea DSP, o nouă igientizare şi o dezinfecţie generală în toate spaţiile maternităţii.

„În clipa de faţă am invitat specialiştii de la DSP Suceava, recoltează probe de unde consideră ei, şi din zonele care au fost suspicionate şi din alte zone, cum o să considere domniile lor şi sperăm să fie totul bine”, a mai spus managerul.

Potrivit acestuia, cele două probe au fost „un pic tulburi în mediile pe care au fost însămânţate”.

În ceea ce priveşte momentul în care pacienţii vor putea fi mutaţi în noua maternitate, Morariu a declarat că speră că acest lucru se va întâmpla "cât se poate de curând".

„Mă rog la Dumnezeu cât mai repede pentru că au toate condiţiile de a primi îngrijiri medicale de calitate şi maximă siguranţă. Credeţi că dacă acum intraţi în orice spital din România sau de unde vreţi dumneavoastră şi luaţi două probe de pe un pat unde stă un pacient, unde vine un aparţinător, ies toate bune?", a explicat Vlad Morariu.

Maternitatea din Fălticeni a fost amenajată într-o fostă unitate de învăţământ. Investiţiile pentru modernizarea clădirii şi spaţiilor exterioare se ridică la aproximativ 2 milioane de lei. Fondurile au fost asigurate integral de la bugetul local. Timp de mai bine de 50 de ani, maternitatea din Fălticeni a funcţionat în clădirea fostului spital evreiesc, clădire retrocedată Fundaţiei Caritatea din Bucureşti.

Maternitatea din Fălticeni a intrat în atenţia publică după ce incubatoarele pentru acest spital au fost cărate cu bena unui tractor, în graba de a finaliza amenajarea unităţii până la sosirea ministrului Sănătăţii, precizându-se că oricum acestea urmează să fie sterilizate.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici