Directoarea Colegiului Şincai refuză să semneaze un acord cu Primăria Sectorului 4. Motivul: Primarul l-a modificat

Directoarea Colegiului Naţional "Gheorghe Şincai" din Capitală refuză să semneze un contract cu Primăria Sectorului 4 pentru că, spune ea, este modificat şi impune instituţia de învăţământ să achiziţioneze material doar de la anumiţi furnizori, care au şi preţuri mai mari.

1958 afișări
Imaginea articolului Directoarea Colegiului Şincai refuză să semneaze un acord cu Primăria Sectorului 4. Motivul: Primarul l-a modificat

Directoarea Colegiului Şincai refuză să semneaze un acord cu Primăria Sectorului 4. Motivul: Primarul l-a modificat

“Este vorba despre contratul de management financiar prevăzut de lege, de ordinul de ministru care reglementează ocuparea funcţiei de director prin concurs. Orice director care promovează concursul de ocupare a unei funcţii vacante trebuie să semneze două contracte, unul de managementul educaţional cu inspectorul general pe care l-am semnat, pentru că era cel prevăzut de ordinul de ministru, şi altul de management administrativ financiar cu primarul de sector şi pe care primarul de sector l-a modificat”, a declarat, pentru MEDIAFAX, directoarea Colegiului Naţional „Gheorghe Şincai” din Capitală, Silvia Muşătoiu.

Muşătoiu spune că nu a semnat contractul pentru că nu este cel prevăzut prin ordin de ministru. Astfel, potrivit clauzei de la punctul C- Drepturile şi obligaţiile directorului, punctul 7 I, la care este adăugată şi precizarea: “achiziţiile publice efectuate în condiţiile Legii nr. 98/2016, cu modificările şi completările ulterioare, vor fi realizate doar cu aprobarea prealabilă a Primarului sectorului 4 al Municipiului Bucureşti.”

Prin această clauză, spune Silvia Muşătoiu, presupune ca toate achiziţiile făcute de şcoli să se opereze prin firmele agreate de Primăria Sectorului 4.

“Obligă şolile să facă achiziţii doar de la anumiţi furnizori din contractul cadru încheiat de primărie. Primăria nu-şi asumă toată răspunderea pentru achiziţie, doar indică furnizorii în contactul cadru. Şcolile semnează contracte pe acele preţuri pe care primăria le-a stabilit. Preţurile clar că sunt mai mari decât cele practicate de operatorii economici de acelaşi tip”, a precizat Silvia Muşătoiu.

Directoarea instituţiei de învăţământ spune că aceste contracte au fost modificate doar în Sectorul 4 al Capitalei.

“M-am adresat la toate instituţiile superioare. Am depus inclusiv documentele prin care justific faptul că l-am chemat pe primar la dialog, am rugat primarul să semneze contractul prevăzut de ordinul de ministru. Nu am niciun răspuns. Am depus la primărie două exemplare în original din contratul acela aprobat în ordin de ministru şi aştept un exemplar înapoi, semnat de primar”, a explicat Muşătoiu.

De cealaltă parte, Federaţia Sindicatelor din Educaţie “Spiru Haret“ a anunţat, miercuri, că somează public Primăria Sectorului 4, Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti şi Ministerul Educaţiei Naţionale să oprească orice fel de presiuni la adresa Silviei Muşătoiu privind semnarea contractului de management administrativ-financiar.

“Politicienii, indiferent de partidul din care fac parte, trebuie să înţeleagă că România nu se poate schimba în bine, atât timp cât vor interveni în activitatea managerială a unităţilor de învăţământ, încercând să-şi impună «cunoştinţele» şi «firmele agreate»”, se arată în comunicatul trimis de Federaţia Sindicatelor din Educaţie “Spiru Haret”.

Totodată, federaţia sindicaliştilor din educaţie solicită tuturor politicienilor, indiferent de partid, să se oprească fiindcă şcoala nu este “tribună politică”, precizând că acest caz readuce în discuţie presiunile excesive la care sunt supuşi mii de profesori din toată ţara.

“Ştim că pentru voi (n.r. - adresare politicienilor) şcoala şi oamenii ei nu sunt aducătoare de voturi. Dar, prin acţiunile voastre îndreptate împotriva celor care mai cred că profesionalismul şi respectul pentru lege constituie fundamentul unui învăţământ modern, nu faceţi decât să convingeţi încă odată – atât pe noi, cât şi pe actualii elevi, viitoarele generaţii de votanţi – că nu sunteţi capabili decât să guvernaţi prin ameninţări şi abuzuri. Astăzi, reacţionează un director şi câţiva zeci de dascăli. Mâine, majoritatea societăţii vă va sancţiona drastic pentru aceste fapte”, se mai arată în comunicat.

Până la ora transmiterii ştirii, primarul Sectorului 4, Daniel Băluţă, nu a putut fi contactat pentru un punct de vedere pe acest subiect.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici