Directorul ANAR merge la Mateeşti pentru a găsi soluţii de deviere a pârâului Târaia

Directorul de la "Apele Române" merge, miercuri, în localitatea vâlceană Mateeşti pentru a găsi, cu autorităţile locale, o soluţie în cazul pârâului Târaia, obturat în urma alunecărilor de teren, apreciind că este necesară devierea acestuia din cauza riscului de inundaţii în comună.

4 afișări
Imaginea articolului Directorul ANAR merge la Mateeşti pentru a găsi soluţii de deviere a pârâului Târaia

Directorul ANAR merge la Mateeşti pentru a găsi soluţii de deviere a pârâului Târaia

Directorul general al Administraţiei Naţionale "Apele Române" (ANAR), Marius Postelnicescu, va discuta cu autorităţile locale, pentru a găsi soluţii fezabile care să preîntâmpine efectele negative ale alunecărilor de teren asupra cursului de apă a pârâului Târăia.

Şeful ANAR apreciază că riscul de inundaţii în comuna vâlceană Mateeşti se menţine şi, odată cu creşterea temperaturilor, este posibilă mărirea vitezei de alunecare şi obturarea iminentă a cursului de apă.

"Pentru a se asigura tranzitarea debitelor pe pârâul Târâia aval de zona obturată de alunecare, singura soluţie este devierea cursului Târăia", arată Postelnicescu într-un comunicat remis, miercuri, agenţiei MEDIAFAX.

Echipele Administraţiei Naţionale Apele Române (ANAR), Direcţia Apelor Olt -Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Vâlcea au executat, până la această oră, lucrarea topo pentru amplasamentul de deviere a albiei pârâului Târăia. Din calculele preliminare ale echipelor ANAR de la faţa locului, lucrarea care trebuie executată s-ar întinde pe o lungime 300-400 de metri, fiind necesară o suprafaţă de 9.000 de metri pătraţi.

SGA Vâlcea menţine utilajele (două buldozere şi două excavatoare) în zonă pentru intervenţii rapide în caz de nevoie şi monitorizează permanent cursul de apă a pârâului Târăia şi halda de steril Panga Nord dim comuna Mateeşti.

Începând de sâmbătă, şapte case din satul Turceşti, comuna Mateeşti, au fost distruse de alunecările de teren de halda de steril, 12 persoane fiind evacuate din locuinţe. O familie s-a mutat într-o altă casă deţinută tot în zonă, o altă familie a fost mutată în şcoala din Turceşti, două familii au fost mutate la rude, iar cele două familii evacuate marţi vor merge tot la rude.

Alunecarea de teren de la halda de steril Panga Nord din Mateeşti a înaintat cu peste şapte metri, în ultimele zece ore, în zona caselor şi pune în pericol şi o a opta locuinţă, urmând ca autorităţile vâlcene să stabilească, miercuri, dacă şi aceasta va fi evacuată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici