Directorul de colegiu şi cele două profesoare,sub control judiciar în dosarul fraudei la bacalaureat

Directorul Colegiului Tehnic din Buzău, Robert Harabagiu, şi cele două profesoare, reţinuţi miercuri în dosarul fraudei la bacalaureat în sesiunea august-septembrie 2013, vor fi cercetaţi sub control judiciar, a decis, joi după-amiază, Judecătoria Buzău, transmite corespondentul MEDIAFAX.

617 afișări
Imaginea articolului Directorul de colegiu şi cele două profesoare,sub control judiciar în dosarul fraudei la bacalaureat

Directorul de colegiu şi cele două profesoare,sub control judiciar în dosarul fraudei la bacalaureat (Imagine: Shutterstock)

Magistraţii de la Judecătoria Buzău au decis ca profesorii Robert Harabagiu, Mirela Stanciu şi Ionelia Linţă să fie cercetaţi sub control judiciar, ei respingând astfel solicitarea procurorilor de arestare preventivă a celor trei.

În timp ce se afla în instanţă şi aştepta decizia magistraţilor, profesoarei Ionelia Linţă i s-a făcut rău, fiind nevoie de intervenţia cadrelor medicale.

Directorul Colegiului Tehnic din Buzău, Robert Harabagiu, şi alte două profesoare de la Liceul cu Program Sportiv şi de la Colegiul ” Costin Neniţescu”, din Buzău, au fost reţinuţi, miercuri, în dosarul fraudei la bacalaureat.

Potrivit unui comunicat transmis, joi, de Parchetul Tribunalului Buzău, procurorii au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de şase cadre didactice, respectiv Robert Harabagiu, directorul Liceului Tehnic din Buzău, Rozica Constantinescu, Mirela Carmen Stanciu, Ionelia Linţă, Cristina Drugă şi Anca Harabagiu, pentru abuz în serviciu, fals material în înscrisuri oficiale şi instigare la aceste infracţiuni.

”În sarcina inculpaţilor Rozica Constantinescu şi Robert Harabagiu s-a reţinut că, în calitate de preşedinte, respectiv vicepreşedinte al Comisiei de evaluare de la Centrul Zonal Buzău din sesiunea august-septembrie 2013, nu şi-au îndeplinit în mod corespunzător atribuţiile de serviciu, fapt ce a permis falsificarea lucrărilor a peste 50 de elevi, prin completarea de către unii din profesorii corectori sau chiar de către membrii comisiei, care au rezolvat subiectele, facilitând astfel obţinerea unor note de promovare pentru respectivele persoane. În sarcina inculpatelor Cristina Drugă, Mirela Carmen Stanciu şi Ionelia Linţă s-a reţinut că au falsificat, prin alterarea conţinutului (ştersături, adăugiri, completări), lucrările a peste 50 de elevi, din care o parte la cererea lui Robert Harabagiu. În ceea ce o priveşte pe Cornelia Anca Harabagiu, s-a reţinut că aceasta a falsificat prin modalităţile expuse două lucrări”, arătau procurorii buzoieni.

Miercuri, la Parchetul Tribunalului Buzău au fost audiaţi mai mulţi profesori şi directori ai unor licee din judeţul Buzău, implicaţi în desfăşurarea bacalaureatului din sesiunea august-septembrie 2013, anchetatorii făcând percheziţii la locuinţele celor vizaţi.

Sesiunea examenului de bacalaureat din august-septembrie 2013 a fost organizată la Liceul cu Program Sportiv din municipiul Buzău, care a fost Centrul de Evaluare Zonală din judeţ.

Acest dosar a fost disjuns din cel în care fostul director al liceului din Verneşti Viorel Miriţescu a fost trimis în judecată după ce ar fi bătut un tânăr care l-a denunţat pentru că i-ar fi cerut mită să-l ajute să promoveze bacalaureatul.

Fostul director al Liceului Teoretic Verneşti Viorel Miriţescu, secretarul-şef al unui liceu buzoian Mărioara Milea, Stoicescu Adrian şi Stoicescu Marian au fost trimişi în judecată de către procurorii buzoieni, fiind acuzaţi de trafic de influenţă, complicitate la trafic de influenţă, loviri şi alte violenţe şi lipsire de libertate în mod ilegal.

Potrivit anchetatorilor, în cursul anului 2013, Viorel Miriţescu, la acea dată director la Liceul Tehnologic din comuna Verneşti, a primit, printr-un intermediar, o sumă de bani de la o persoană pentru a interveni în vederea promovării de către acea persoană a examenului de bacalaureat din sesiunea august-septembrie 2013. De asemenea, Miriţescu a primit de la o altă persoană o sumă de bani pentru a-i facilita promovarea probei de matematică la examenul de bacalaureat din aceeaşi sesiune.

În luna noiembrie 2014, Miriţescu a agresat fizic persoana care îi remisese suma de bani prin intermediar, producându-i leziuni care au necesitat îngrijiri medicale. Totodată, el a împiedicat acea persoană să părăsească locul în care se afla.

În luna august 2014, Mărioara Milea, secretar şef la o instituţie de învăţământ din municipiul Buzău, a pretins şi primit bani de la unul din candidaţii la bacalaureat, pentru a interveni pe lângă profesorii corectori în scopul promovării probei la disciplina de limba şi literatura română a examenului din sesiunea august-septembrie 2014.

Marian Stoicescu a pretins, în anul 2013, bani de la aceeaşi persoană - candidat la susţinerea examenului de bacalaureat din sesiunea august-septembrie 2013, susţinând că va interveni prin Viorel Miriţescu pentru promovarea probelor, iar Adrian Stoicescu i-a dat lui Miriţescu suma de bani primită de la acel candidat.

În acelaşi mod, Adrian Stoicescu a primit de la un alt candidat o sumă de bani, lăsând să se înţeleagă că poate interveni pentru obţinerea unei note de promovare la disciplina matematică de la examenul de bacalaureat din aceeaşi sesiune.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici