Directorul de şcoală şi managerul de spital trebuie să fie intelectuali cu bună creştere

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, consideră că directorul unei şcoli şi managerul de spital trebuie să fie intelectuali cu bună creştere, educaţi, dar că şeful unei unităţi sanitare trebuie să fie medic, pentru că sănătatea este un sector aparte ce nu poate fi condus de oricine.

15 afișări
Imaginea articolului Directorul de şcoală şi managerul de spital trebuie să fie intelectuali cu bună creştere

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

Oprescu a vorbit despre descentralizare, printre altele fiind vorba despre spitale şi şcoli, la videochat-ul www.stirileprotv.ro.

Edilul şef a spus că, atâta timp cât municipiul îşi plăteşte structurile preluate, respectiv spitale, poliţie, şcoli, înseamnă că va cere de la ele performanţă.

"Până acum, descentralizarea a vizat numai patrimoniul primăriei. Acum, sper ca lucrurile să intre în normal. A fost o invenţie că urgenţa trebuie păstrată la Ministerul Sănătăţii. Când am cerut toate spitalele, le-am cerut cu responsabilitate, nu ca să fiu director peste ele. Mi-au dat 18 spitale. Sper să le pot arăta ce înseamnă o administraţie normală", a spus Oprescu.

Sorin Oprescu şi-a exprimat speranţa că totuşi, Casa de Asigurări de Sănătate a Capitalei să "nu facă figuri" şi Ministerul Finanţelor să dea bani.

"Altfel, vom sta să ne certăm continuu şi nu vom construi nimic. Fiecare domeniu are regulile lui. Descentralizarea se face cu oameni normali şi cu fonduri. La sistemul sanitar, fondurile de salarii şi banii de medicamente vin din contribuţia la asigurările de sănătate. Descentralizarea înseamnă concret că primăria va plăti înteţinerea, lumina, reparaţiile capitale, spălătoria, curtea. Vreau să văd că suma asta, cinci lei, şase lei pe care o voi păti eu, se va regăsi în medicamente, ca bolnavii să simtă rapid îmbunătăţirea", a mai spus Oprescu.

Primarul general a spus că se va întâlni cu directorii de spital şi de mii de ori dacă va fi nevoie.

"Noi avem tulburări de comportament, şi medicii şi pacienţii. Mă voi duce să mă întâlnesc cu colegii mei din spital de câte ori va fi nevoie, de 4.444 de ori, să vedem cum putem rezolva problemele, ca pe vremea când eram la Colegiul Medicilor. Directorul de spital trebuie să fie medic, nu economist, nu popă, nu altceva. Pentru că sistemul sanitar are particularităţile lui, iar dacă nu le cunoşti, nu poţi conduce. Vor fi noi structuri în primărie, cum ar fi Administraţia spitalelor. Lucrurile merg mai greu decât am dorit eu, dar merg", a mai spus Oprescu.

În aceeaşi emisiune, Oprescu a spus că directorul unei şcoli trebuie să fie un intelectual cu bună creştere, educat şi nu nesimţit. El a spus că directorii vor fi numiţi de primar şi aprobaţi de consiliu. Mai mult a anunţat că a fost aprobată construcţia a 21 de grădiniţe şi crede în rezolvarea problemelor de acest fel. Mai mult, se gândeşte şi la înfiinţarea unor creşe.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici