Directorul DGASPC Sector 1: Arestarea celor şapte persoane de la Centrul de plasament este un abuz / Primăria Sectorului 1 a demarat un control intern la Direcţia de Asistenţă Socială Sector 1

Arestarea celor şapte persoane de la Centrul de plasament Sf. Maria din sectorul 1 reprezintă un abuz grosolan a declarat, luni, directorul Direcţiei de Asistenţă şi Protecţia Copilului (DGASPC) din Sectorul 1 Dănuţ Ion Fleacă.

6592 afișări
Imaginea articolului Directorul DGASPC Sector 1: Arestarea celor şapte persoane de la Centrul de plasament este un abuz / Primăria Sectorului 1 a demarat un control intern la Direcţia de Asistenţă Socială Sector 1

Directorul DGASPC Sector 1: Arestarea celor şapte persoane de la Centrul de plasament este un abuz

”Ceea ce se întâmplă acum cu cele şase persoane arestate este din punctul meu de vedere un abuz grosolan. Nu sunt îndeplinite caracteristicile unei infracţiuni sau abuzuri asupra copiilor de natură să justifice arestarea... Parchetul voreşte despre un monitor găsit la un administrator în folosinţă, că unii dintre angajaţi ar fi constituit un grup şi că ar fi scos anumite produse şi le-ar fi vândut în afara centrului. Asta este o componentă administrativă... Pentru componenta educativă şi cea medicală cu tot respectul pentru procurori cred că s-au pripit”, a declarat Dănuţ Ion Fleacă.

Directorul DGASPC din Sectorul 1 a mai spus că după atâta vreme petrecută în sistem personalul a ajuns la un nivel de uzură şi nu se adresează tocmai potrivit copiilor aflaţi în centrele de plasament, dar asta nu justifică acţiunile procurorilor.

De asemenea, acuzaţiile aduse medicului Ramona Gheorghe, despre care procurorii susţin că le seda pe minore, sunt nişte aberaţii, susţine Dănuţ Ion Fleacă.

”Doamna Ramona Gheorghe lucrează de ani de zile la noi. Toate acuzaţiile care i se aduc doctoriţei Gheorghe sunt din punctul meu de vedere nişte aberaţii cap coadă... Nu a primit nimeni vreo tabletă fără prescripţie medicală. Nu pot să dai medicaţia, să-i sedezi pentru că medicaţia este administrată de asistenţii medicali, iar prescripţia o face numai medicul specialist. Fără excepţie toţi pacienţii au primit medicaţie neuropsighiatrică strict prescrisă de către neuropsihiatru. Să vii să spui că li s-a dat medicamente să le creeze somnolenţă şi să nu mai ştiu ce fac este o aberaţie, o prostie monumentală”, a declarat Dănuţ Ion Fleacă.

Acesta mai susţinute că în ultimii doi ani două fete din centrul de plasament Sf. Maria au rămas însărcinate şi au născut şi că nu au fost forţate în niciun moment să facă avort, iar în acest moment în centrul de plasament există o minoră bolnavă de sifilis.

Totodată, directorul DGASPC a spus că minorele nu fug din centrul de plasament, ci pleacă de bună voie fie pentru a-şi vizita rudele, fie din alte motve.

”Minorii nu fug din centru, ci sunt liberi să plece. În domeniul protecţiei drepturilor copilului dacă un copil vine şi-mi spune că vrea să meargă la familie nu pot să-i spun că nu-i dau voie”, a mai spus directorul asistenţei sociale Sector 1. 

Declaraţiile lui Dănuţ Ion Fleacă vin în contextul în care Primăria Sectorului 1 a anunţat, vineri, că şapte angajaţi ai Complexului de servicii sociale Sf. Maria din cadrul DGASPC au fost arestaţi preventiv pentru 30 de zile într-un dosar care vizerază presupuse infracţiuni de rele tratamente aplicate minorului, abuz în serviciu şi delapidate. În acelaşi dosar alţi şapte angajaţi sunt cercetaţi în stare de libertate.

Procurorii susţin că minorelor aflate în centrul de plasament li s-a administrat tratament psihiatric fără a fi examinate şi că acestea nu erau hrănite corespunzător, alimentele fiind însuşite de către angajaţi pe lângă alte bunuri precum îmbrăcăminte, detergent dar şi bani din donaţii.

Anchetatorii mai spun că în taberele organizate pentru minore participau gratuit membrii familiilor angajaţilor şi că maşinile destinate transportului copiilor din centrul de plasament erau folosite de către angajaţi în interes personal.

Fetele erau lăsate să plece noaptea din centrul de plasament, astfel că multe deveneau victime ale unor agresiuni sexuale, unele dintre ele întorcându-se gravide.

Primăria Sectorului 1 a demarat un control intern la Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sectorul 1, după ce mai mulţi angajaţi ai Complexului de Servicii Sociale "Sfânta Maria" au fost arestaţi preventiv pentru rele tratamente aplicate minorului.

Primăria Sectorului 1 a anunţat că instituţia a demarat "un control intern în cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 1, în urma declanşării de către procurori a urmării penale pentru mai mulţi angajaţi ai Complexului "Sfânta Maria". Măsura procurorilor vizează o serie de presupuse infracţiuni de rele tratamente aplicate minorului, abuz în serviciu şi delapidare".

”În funcţie de rezultatele controlului dispus de mine, încă de săptămâna trecută, voi lua măsurile legale ce se impun”, a transmis primarul Sectorului 1, Dan Tudorache, printr-un comunicat de presă.

Verificările vin după ce şapte angajaţi din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) din Sectorul 1 au fost arestaţi preventiv pentru 30 de zile, fiind acuzaţi de rele tratamente aplicate minorului, abuz în serviciu şi delapidare.

Procurorii anunţau că pe parcursul lunii iunie s-a început urmărirea penală faţă de 21 de persoane implicate în acest caz, dosarul fiind deschis în urma unui denunţ făcut de un fost angajat, faptele vizate fiind comise în intervalul 2014-2016.

Anchetatorii susţin că tinerele aflate în centrul de plasament nu erau hrănite corespunzător, deşi existau resursele necesare şi că alimentele erau sustrase de către angajaţi şi înlocuite cu unele care aveau termen redus de valabilitate.

De asemenea, angajaţii şi-ar fi însuşit sume de bani obţinute din donaţii şi sponsorizări, care erau destinate minorelor aflate în centrul de plasament, dar şi produse vestimentare, electrocasnice şi cosmetice.

Procurorii mai spun că membrii familiilor unor angajaţi mergeau în taberele organizate pentru minore folosindu-se de fondurile destinate acestora şi că autoturismele destinate transportului tinerelor erau folosite de către angajaţi în interes personal.

Totodată, minorele ar fi fost lăsate nesupravegheate în centru, agresate şi nevoite să plece, devenind victime ale unor agresiuni sexuale, unele dintre acestea fiind însărcinate, precizează parchetul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici