Directorul general al Centralei de la Cernavodă, pus sub control judiciar. Nuclearelectrica l-a suspendat din funcţie

Directorul general al Centralei Nuclearoelectrice Cernavodă, Ionel Bucur, a fost pus sub control judiciar de procurorii DNA, alături de alte persoane cu funcţii de conducere societăţii, fiind acuzat de abuz în serviciu şi conflict de interese.

1429 afișări
Imaginea articolului Directorul general al Centralei de la Cernavodă, pus sub control judiciar. Nuclearelectrica l-a suspendat din funcţie

Directorul general al Centralei de la Cernavodă, pus sub control judiciar într-un dosar de corupţie

Compania Nuclearelectrica (SNN) l-a suspendat din funcţie pe directorul sucursalei CNE Cernavodă, pus sub control judiciar de către procurorii DNA.

"Conducerea SNN a decis suspendarea din funcţie a Directorului Sucursalei CNE Cernavodă şi a Directorului Economic al CNE Cernavodă pe durata aplicării măsurii controlului judiciar. Fata de celelalte persoane cu privire la care s-a pus în mişcare acţiunea penală, SNN va acţiona în conformitate cu prevederile Codului Muncii. În vederea asigurării continuităţii activităţii, conducerea SNN a decis ca dl. Marian Şerban, Directorul Centralei CNE Cernavodă, să preia atribuţiile funcţiei de Director al Sucursalei CNE Cernavodă, şi dna. Titina Holobiuc să preia atribuţiile funcţiei de Director Economic în cadrul CNE Cernavod", arată compania, într-un comunicat.

"În perioada ianuarie 2008 – mai 2014, inculpaţii Bucur Ionel, Negulici Elena-Marinela, Olteanu Mădălina, Encică Ionel, Nicola Laurenţiu-Theodor, în calitate de persoane cu funcţii de conducere din cadrul Societăţii Naţionale Nuclearelectrica (SNN) şi a sucursalei CNE Cernavodă, prin acţiuni sau inacţiuni concertate, au îndeplinit în mod defectuos sau nu au îndeplinit acte ce ţin de atribuţiile de serviciu, în mai multe rânduri, în legătură cu atribuirea unui acord-cadru, având ca obiect servicii specifice de protecţie fizică şi monitorizare pentru Centrala Nuclearoelectrică Cernavodă.", au anunţat, vineri, procurorii DNA.

Potrivit DNA, acţiunile suspecţilor ar fi fost coordonate în vederea acordării, în mod preferenţial, a serviciilor de protecţie şi monitoritzare către o firmă controlată de Victor Dărămuş, "prin eludarea legislaţiei în domeniul atribuirii contractelor de achiziţie publică şi a legislaţiei speciale în domeniul încheierii şi derulării contractelor ce necesită autorizaţii speciale din partea Oficiului Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat (ORNISS), având în vedere că prin respectivul contract se gestionau informaţii clasificate".

Aceasta, în condiţiile în care firma respectivă nu întrunea condiţiile necesare pentru negocierea şi derularea acordului-cadru şi a contractelor subsecvente, în lipsa autorizaţiei de securitate industrială şi a certificatului de securitate industrială emis ORNISS, susţin procurorii.

Activitaţile celor vizaţi au condus la atribuirea contractului printr-o procedură neconcurenţială, discriminatorie şi lipsită de eficienţă în cheltuirea banilor publici, consecinţa fiind un prejudiciu de 3.471.463 adus Societăţii Naţionale "Nuclearelectrica”/CNE Cernavodă, mai spune DNA.

În schimb, în perioada noiembrie 2010 – mai 2014, Bucur Ionel Negulici Elena-Marinela şi Encică Ionel ar fi beneficiat gratuit de servicii de pază din partea firmei lui Victor Dărămuş la locuinţele pe care aceştia le aveau în municipiul Constanţa.

De asemenea, în perioada aprilie 2012 – noiembrie 2015, Bucur Ionel, Encică Ionel şi Negulici Elena-Marinela ar fi încheiat un alt acord-cadru de prestări servicii de pază civilă între SNN/CNE Cernavodă şi o altă firmă de pază, în acord fiind incluse şi servicii de pază la Centrul de Control al Urgenţelor Alternativ, al cărui sediu este situat într-un imobil unde locuiau cei trei.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici