Directorul general APIA, directorul adjunct APIA Suceava şi un veterinar, REŢINUŢI în cazul subvenţiilor agricole ilegale

Directorul executiv adjunct al APIA Suceava, Delia Moldovean, şi medicul veterinar concesionar Toma Neculai au fost reţinuţi de DNA Suceava, miercuri seară, după câteva ore de audieri, în cazul privind acordarea ilegală de subvenţii agricole. Directorul general al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură, Dorel Gheorghe Benu, a fost de asemenea reţinut, miercuri noapte, de procurorii DNA Suceava.

1346 afișări
Imaginea articolului Directorul general APIA, directorul adjunct APIA Suceava şi un veterinar, REŢINUŢI în cazul subvenţiilor agricole ilegale

Directorul general APIA, directorul adjunct APIA Suceava şi un veterinar, REŢINUŢI în cazul subvenţiilor agricole ilegale (Imagine: Cristi Cimpoes/ Mediafax Foto)

UPDATE 00:06 Directorul general al APIA a fost reţinut pentru 24 de ore în cazul subvenţiilor agricole ilegale

Directorul general al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură, Dorel Gheorghe Benu, suspectat în dosarul privind acordarea ilegală a unor subvenţii pentru exploataţii agricole şi asociaţii zootehnice, a fost reţinut, miercuri noapte, de către procurorii DNA Suceava.

Procurorul şef al DNA Suceava, Mihaela Mihai, a declarat corespondentului MEDIAFAX că directorul general al APIA, Dorel Gheorghe Benu, a fost reţinut pentru 24 de ore, începând cu ora 22.40, iar joi se va pune în mişcare acţiunea penală.

Directorul APIA a fost dus în arestul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava.

Potrivit sursei citate, Benu este cercetat pentru abuz în serviciu şi favorizarea făptuitorului în legătură cu gestionarea fondurilor europene şi protecţia acordată de el suspectei Delia Moldoveanu, director adjunct al APIA Suceava, iar prin ea întregii instituţii APIA Suceava, astfel încât să obţină pe toate exploataţiile subvenţii de la Uniunea Europeană.

Conform anchetatorilor, atunci când DNA a făcut publică ancheta şi a solicitat documente în cadrul cercetărilor, au apărut probe că Benu îi transmitea directorului adjunct al APIA Suceava cum să răspundă la aceste solicitări astfel încât să denatureze adevărul şi să scape de răspundere penală.

UPDATE 22:40 Directorul general al APIA,adus pentru audieri la DNA Suceava în cazul subvenţiilor agricole ilegale

Directorul general al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură, Dorel Gheorghe Benu, suspectat în dosarul privind acordarea ilegală a unor subvenţii pentru exploataţii agricole şi asociaţii zootehnice, a fost adus, miercuri seară, în jurul orei 22.00, pentru audieri, la DNA Suceava.

Întrebat dacă ştie de ce a fost chemat la audieri la DNA Suceava, acesta a răspuns că nu ştie, dar că urmează să afle acest lucru, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Directorul general al APIA a fost adus la sediul Serviciului Teritorial Suceava al DNA cu o maşină a MAI, după ce a fost luat de către anchetatori în urma percheziţiilor care au avut loc miercuri dimineaţă în acest dosar.

În acelaşi caz, medicul din cadrul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava, Lucian Ciobanu, suspectat de abuz în serviciu contra intereselor publice, şi avocatul Anca Elena Popovici, din cadrul Baroului Suceava, suspectată de instigare la abuz în serviciu, în acelaşi dosar, sunt cercetaţi în libertate, după ce au fost şi ei audiaţi la DNA Suceava.

Ionela Melania Blănariu, angajată a APIA Suceava în funcţia de consilier, audiată şi ea de către procurorii anticorupţie în dosarul privind acordarea ilegală de subvenţii agricole, are calitatea de suspect şi este cercetată pentru abuz în serviciu şi aprobarea unor fonduri europene fără drept, fiind cercetată în stare de libertate.

Avocatul acesteia, Radu Ursu, a declarat, la ieşirea de la audieri, că în acest caz clienta sa are calitatea de suspect, şi nu pe cea de învinuit.

Tot miercuri seară, a fost audiată şi Lya Chiriac, altă angajată a APIA Suceava, ea ieşind de la audieri fără a fi reţinută, cercetările urmând să fie făcute cu ea în stare de libertate. La ieşirea de la audieri, Chiriac a refuzat să facă declaraţii presei.

Procurorul şef al DNA Suceava, Mihaela Mihai, a declarat că în acest caz audierile continuă şi că faţă de funcţionarii APIA Suceava au fost luate măsuri asiguratorii.

Directorul executiv al APIA Suceava, Eugen Mogoş, a declarat, la ieşirea de la audierile de la DNA Suceava, că nu se simte vinovat de nimic şi că nu poate da alte amănunte întrucât ancheta este în desfăşurare.

"Nu mă simt vinovat de nimic", a spus Mogoş.

El a precizat că, în ceea ce-i priveşte pe colegii săi audiaţi de către procurorii anticorupţie în acelaşi dosar primează prezumţia de nevinovăţie.

Întrebat în ce calitate a fost audiat, Eugen Mogoş a evitat să răspundă, precizând doar că este vorba despre "lucruri minore".

Miercuri seară, în jurul orei 17.00, alături de Mogoş au mai fost aduşi la audieri directorul adjunct al APIA Suceava, Delia Moldovean, Lya Chiriac - şef Serviciu Autorizare CNDP şi ajutoare specifice comunitare şi Lucian Ciobanu, medic veterinar la DSVSA Suceava.

La DNA Suceava a fost audiat şi şeful Poliţiei Judeţene Suceava, Ioan Crap, suspectat de DNA de abuz în serviciu întrucât ar fi intervenit pe lângă un poliţist să nu-i reţină permisul auto şi să nu amendeze o persoană cu funcţie de conducere la APIA Suceava.

La DNA Suceava urmează să ajungă, pentru a fi audiat în dosarul privind acordarea ilegală de subvenţii agricole, şi directorul general al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură, Dorel Gheorghe Benu, ridicat în urma percheziţiilor care au avut loc miercuri în acest dosar, potrivit unor surse judiciare.

Sursele citate au declarat pentru MEDIAFAX că directorul general al APIA, Dorel Gheorghe Benu, este suspectat în dosarul în care se fac cercetări pentru fapte de corupţie în legătură cu acordarea ilegală a unor subvenţii pentru exploataţii agricole şi asociaţii zootehnice.

Procurorii DNA Suceava au dispus începerea şi apoi extinderea urmăririi penale in rem, pentru infracţiunile de acordarea de subvenţii cu încălcarea legii sau neurmărirea, conform legii, a respectării destinaţiei subvenţiei, abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, înşelăciune, dare de mită, luare de mită, spălare de bani şi folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false având ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene.

Cercetările în acest dosar vizează admiterea la plată a unor cereri de acordare a sprijinului financiar pe suprafaţă sau în domeniul zootehnic, unor persoane fizice, juridice, parohii şi mănăstiri, ce nu îndeplineau condiţiile de eligibilitate, arată procurorii.

Anchetatorii susţin că, pentru obţinerea ilegală de subvenţii în domeniul zootehnic, doctori veterinari din cadrul Direcţiei Sanitare Veterinare şi Siguranţa Alimentelor Suceava, în complicitate cu doctori veterinari concesionari, au înfiinţat exploataţii fictive de creştere a animalelor pe numele unor fermieri, le-au înregistrat în Registru Naţional al Exploataţiilor şi în Baza Naţională de Date a ANSVSA, în vederea obţinerii pe nedrept de la APIA Suceava a primelor care se acordă producătorilor agricoli în cadrul plăţilor naţionale directe complementare în sectorul zootehnic.

Astfel, pentru îndeplinirea condiţiilor de eligibilitate, doctorii veterinari suspectaţi în acest dosar ar fi modificat, în Baza Naţională de Date a ANSVSA - SNIIA, data înfiinţării exploataţiilor sau a mişcărilor de animale, în unele cazuri fiind utilizate exploataţii virtuale.

După ce a fost audiat timp de aproape două ore la sediul DNA Suceava, consilierul judeţean din Suceava Ioan Piticari (PNL), care deţine Asociaţia Producătorilor şi Crescătorilor de Taurine Piatra Şoimului, a fost reţinut, fiind suspectat de gestionare frauduloasă a fondurilor europene şi înşelăciune. Potrivit procurorilor DNA, Asociaţia Producătorilor şi Crescătorilor de Taurine Piatra Şoimului, ar fi obţinut ilegal subvenţii de peste 1,1 milioane de lei, în campaniile agricole 2010-2013.

Procurorii DNA Suceava au făcut, miercuri, 13 percheziţii în Bucureşti şi în judeţele Suceava şi Dâmboviţa, printre care şi la sediul central al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură, precum şi la sediul APIA Suceava, într-un dosar în care se fac cercetări pentru fapte de corupţie în legătură cu acordarea ilegală a unor subvenţii pentru exploataţii agricole şi asociaţii zootehnice.

Printre persoanele vizate în această anchetă sunt directorul executiv adjunct al APIA Suceava, Delia Moldoveanu, şi directorul general al APIA central, Gheorghe Benu, precum şi medici veterinari de la Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava, un avocat, un preot, poliţişti şi fermieri.

Ancheta vizează subvenţii acordate în perioada 2012-2014, prejudiciul estimat fiind de peste cinci milioane de lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici