DNA cere Parlamentului arestarea deputatului Trăşculescu. Zgonea: Am primit cererea de la Ministerul Justiţiei

Ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, a transmis, marţi, preşedintelui Camerei Deputaţilor cererea Direcţiei Naţionale Anticorupţie de încuviinţare a arestării preventive a deputatului PDL Alin Trăşculescu, acuzat de fapte de corupţie. Preşedintele Camerei Deputaţilor ,Valeriu Zgonea, a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, că a primit adresa de la MJ.

480 afișări
Imaginea articolului DNA cere Parlamentului arestarea deputatului Trăşculescu. Zgonea: Am primit cererea de la Ministerul Justiţiei

Alin Trăşculescu (Imagine: Alex Chitu/Mediafax Foto)

Preşedintele Camerei Deputaţilor a precizat că în urma primirii cererii Ministerului Justiţiei va convoca în calitate de preşedinte Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor pentru miercuri dimineaţă sau cel mai târziu pentru după-amiază.

El a menţionat că, potrivit prevederilor regulamentare, cererea Ministerului Justiţiei privind încuvinţarea arestării preventive a deputatului Alin Trăşculescu va fi adusă la cunoştinţa deputaţilor de către preşedintele Camerei în şedinţă publică, acest lucru urmând a se întâmpla lunea viitoare.

Zgonea a precizat că Biroul Permanent va primi cererea Ministerului Justiţiei în şedinţa de miercuri, acesta urmând să sesizeze Comisia juridică a Camerei, care are la dispoziţie cinci zile pentru a elabora un raport asupra acestei cereri.

Zgonea a spus că în situaţia în care Comisia juridică va solicita documente suplimentare, el, în calitate de preşedinte, va oferi aceste documente menţionând că la biroul său a sosit un plic mare sigilat care conţine documentele respective.

Preşedintele Camerei a arătat că cererea Ministerului Justiţiei şi raportul Comisiei juridice vor fi transmise ulterior grupului parlamentar PDL din care Alin Trăşculescu face parte, care are, la rândul său, cinci zile pentru a elabora un punct de vedere scris.

Zgonea a precizat că raportul Comisiei juridice şi punctul de vedere al grupului se supun apoi dezbaterii Camerei Deputaţilor, care se pronunţă prin vot secret.

Zgonea a precizat că, date fiind aceste proceduri parlamentare, Camera Deputaţilor se va pronunţa asupra cererii Ministerului Justiţiei de încuvinţare a arestării preventive a deputatului Alin Tărşculescu în maxim 20 de zile, dar a arătat că în opinia sa forul decizional se va pronunţa înainte de acest termen.

Şeful Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) a cerut, marţi, Ministerului Justiţiei să solicite Parlamentului arestarea deputatului Alin Trăşculescu, sub acuzaţiile de trafic de influenţă şi fals.

"Ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, a transmis marţi, 13 noiembrie 2012, preşedintelui Camerei Deputaţilor cererea de încuviinţare a arestării preventive a deputatului Trăşculescu Alin-Silviu, formulată în dosarul 336/P/2012, de Direcţia Naţională Anticorupţie, Secţia de combatere a corupţiei, în baza art. 72 alin (2) din Constituţia României (republicată), al art. 24 din Legea 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor (republicată), precum şi al art. 193 alin. (2) din Hotărârea Camerei Deputaţilor nr. 8/1994 (republicată) privind Regulamentul Camerei Deputaţilor", informează, marţi seara, Ministerul Justiţiei.

Şeful Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) a cerut, marţi, Ministerului Justiţiei să solicite Parlamentului arestarea deputatului Alin Trăşculescu, sub acuzaţiile de trafic de influenţă şi fals.

"Procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a înaintat ministrului Justiţiei solicitarea de a sesiza Parlamentul României - Camera Deputaţilor pentru a cere, în conformitate cu prevederile art. 72 alin. 2 din Constituţia României, art. 24 din Legea 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi senatorilor şi art. 193 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, încuviinţarea arestării deputatului Trăşculescu Alin Silviu, inculpat în dosarul nr. 336/P/2012, în sarcina căruia au fost reţinute următoarele infracţiuni: trafic de influenţă, instigare la infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată, comisă în legătură cu infracţiunea de trafic de influenţă şi instigare la infracţiunea de spălare a banilor, cunoscând că aceştia provin din săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă", se arată într-un comunicat remis agenţiei MEDIAFAX.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie efectuează cercetări penale faţă de inculpaţii Alin Silviu Trăşculescu, deputat în Parlamentul României şi preşedinte al Organizaţiei Judeţene Vrancea a unui partid politic, pentru trafic de influenţă, instigare la infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată, comisă în legătură cu infracţiunea de trafic de influenţă şi instigare la infracţiunea de spălare a banilor, cunoscând că aceştia provin din săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă şi Marian Valeriu Calotă, asociat şi administrator al SC MARYNA EXCLUSIV SRL, pentru complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă, fals în înscrisuri sub semnătură privată, în legătură cu infracţiunea de trafic de influenţă, în formă continuată (cinci acte materiale), şantaj comis în legătură cu infracţiunea de trafic de influenţă şi spălare a banilor, cunoscând că aceştia provin din săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă, în formă continuată (patru acte materiale).

Potrivit DNA, în perioada noiembrie 2010 - noiembrie 2012, inculpatul Alin Trăşculescu, în calitate de deputat în Parlamentul României şi preşedinte al Organizaţiei Judeţene Vrancea a unui partid politic, ar fi pretins de la reprezentantul unei societăţi comerciale (denunţător în cauză), iniţial suma de 50.000 de euro, care ulterior a fost majorată la 150.000 de euro. Banii au fost pretinşi cu ajutorul inculpatului Marian Valeriu Calotă care l-ar fi constrâns prin ameninţare pe denunţător să remită lui Trăşculescu sumele solicitate.

Pentru obţinerea acestor foloase, Trăşculescu ar fi lăsat să se creadă că are influenţă asupra reprezentanţilor autorităţilor locale din judeţul Vrancea, pentru a-i determina să solicite realizarea unor obiective de investiţii în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii (PNDI) şi asupra funcţionarilor din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului cu atribuţii de verificare, avizare şi aprobare în derularea procedurii specifice aceluiaşi program, precum şi asupra reprezentanţilor unei societăţi comerciale, pentru a-i determina să deruleze o relaţie contractuală cu firma administrată de denunţător.

Din banii pretinşi, Trăşculescu ar fi primit, prin intermediul lui Calotă, în mai multe tranşe, suma totală de 464.000 lei.

"Pentru a crea aparenţa de legalitate a primirii acestor sume de bani, inculpatul Calotă în perioada noiembrie 2010-noiembrie 2012, a falsificat mai multe contracte comerciale, încheiate între firma denunţătorului şi SC MARYNA EXCLUSIV SRL, firma lui Calotă, aceste înscrisuri fiind folosite pentru efectuarea plăţilor corespondente şi justificarea acestora în evidenţele contabile ale celor două societăţi comerciale. În acest mod, din contul firmei denunţătorului în contul SC MARYNA EXCLUSIV SRL a fost transferată suma totală de 404.000 lei. Ulterior, în acelaşi scop, Trăşculescu a pretins denunţătorului încă 1.100.000 lei, pe care a impus să îi fie daţi în două tranşe, de 50.000 lei şi, respectiv, 1.050.000 lei", explică DNA.

În acest context, în 6 noiembrie 2012, în scopul obţinerii acestor foloase materiale, Trăşculescu l-ar fi determinat pe Calotă să încheie în fals un contract, având ca obiect o operaţiune comercială fictivă între firma denunţătorului şi SC MARYNA EXCLUSIV SRL. Ca urmare, firma denunţătorului a transferat în contul SC MARYNA EXCLUSIV SRL suma de 1.100.000 lei, bani care au fost reintroduşi în circuitul civil.

În 10 noiembrie 2012, Calotă a primit de la denunţător suma de 50.000 lei, pentru a fi remisă lui Trăşculescu, la cererea acestuia, susţin anchetatorii DNA. Cu această ocazie, procurorii au procedat la constatarea infracţiunii flagrante.

Inculpaţilor li s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală. La data de 11 noiembrie 2012, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea acestora pe o perioadă de 24 de ore.

Având în vedere calitatea sa de deputat în Parlamentul României, în conformitate cu prevederile art. 72 alin. 3 din Constituţie României, DNA l-a încunoştiinţat pe ministrul Justiţiei cu privire la efectuarea percheziţiei şi reţinerii inculpatului Alin Trăşculescu.

Luni, 12 noiembrie 2012, Înalta Curte de casaţie şi Justiţie a dispus faţă de inculpatul Marian Valeriu Calotă arestarea preventivă pe un termen de 29 de zile.

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a stabilit, luni, că nici ea, nici plenul nu se pronunţă în cazul deputatului PDL Alin Trăşculescu, întrucât reţinerea acestuia pentru 24 de ore a expirat, iar o cerere de ridicare a imunităţii nu a fost formulată.

"În acest moment, suntem în afara celor 24 de ore pentru care a fost reţinut Trăşculescu, prin urmare comisia nu mai are niciun obiect asupra căruia să se pronunţe, nici Camera nu are asupra a ce se pronunţa, întrucât nu există la această oră nicio cerere de ridicare a imunităţii lui Trăşculescu. Înaintăm către plen o informare cu privire la aceste aspecte", a declarat preşedintele Comisie juridice, Daniel Buda.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici