Doar câteva mii de femei s-au vaccinat împotriva cancerului de col uterin

Doar câteva mii de femei s-au vaccinat împotriva papilomavirusurilor responsabile de apariţia cancerului de col uterin, chiar dacă imunizarea ar fi cea mai sigură metodă pentru prevenirea apariţei acestei maladii care omoară anual aproape două mii de românce.

3 afișări
Imaginea articolului Doar câteva mii de femei s-au vaccinat împotriva cancerului de col uterin

Doar câteva mii de femei s-au vaccinat împotriva cancerului de col uterin

Cancerul de col uterin este o boală vindecabilă în proporţie de sută la sută. Cu toate acestea, la fiecare 18 minute o femeie moare în Europa din cauza maladiei, iar în lume, din două în două minute este înregistrat câte un deces cu aceeaşi cauză.

Potrivit datelor furnizate de Centrul de Calcul şi Statistică Sanitară, peste 66 la sută din noile cazuri de cancer depistate în 2005 în România au fost la femei între 35 şi 55 de ani. Aproximativ 70 la sută din decesele cauzate de cancerul de col uterin se înregistrează la femeile cu vârste între 45 şi 70 de ani.

Aproape 2.000 de femei mor anual în România din cauza cancerului de col uterin, adică în medie cinci femei pe zi. Totodată, în fiecare an sunt înregistrate 3.500-4.000 de cazuri noi, din care doar câteva sute în fază incipientă, a anunţat, marţi, profesorul Gabriel Bănceanu, vicepreşedintele Societăţii Române de Obstetrică şi Ginecologie.

În ultima perioadă, tot mai multe personalităţi publice sau vedete de televiziune s-au angajat să susţină campaniile de luptă împotriva cancerului de col uterin.

Astfel, la începutul lunii octombrie, în prezenţa ministrului Sănătăţii, Sanda Nicola a moderat campania intitulată sugestiv "Momente fericite", ale cărei protagoniste au fost 19 femei, cunoscute, puternice, curajoase care au atins vârfuri în domenii de elită: Laura Codruţa Kovesi, Andreea Răducan, Aurora Liiceanu, Mihaela Rădulescu, Adriana Săftoiu, Monica Tatoiu, Sanda Nicola, doctorul Dana Jianu, Cristiana Copos, Mihaela Geoană, Mariana Bitang, Irina Păcurariu, Elisabeta Lipa, Maria Uca Marinescu, Alice Năstase şi Corina Dragotescu.

Marţi, în cadrul campaniei iniţiate de compania Merck Sharp and Dohme (MSD), producătorul primului vaccin împotriva anumitor tipuri ale virusului HPV, Andreea Marin Bănică a făcut un apel către femei să nu ignore riscul apariţiei unei asemenea maladii şi să meargă la medic pentru controlul periodic.

Andreea Marin Bănică se va implica atât în campaniile de informare şi educare, cât şi în strangerea de fonduri pentru ajutarea celor care se confruntă deja cu această afecţiune.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici