Documente cu date personale, aruncate la tomberoanele de la sediul Finanţelor Publice Braşov. DGRFP Braşov, amendată cu 3.000 lei

Zeci de documente conţinând date personale ale unor cetăţeni sau societăţi comerciale, unele dintre ele având ştampila unităţii, au fost aruncate la tomberoanele de lângă Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Braşov, directorul instituţiei spunând că a fost vorba de "un incident minor".

388 afișări
Imaginea articolului Documente cu date personale, aruncate la tomberoanele de la sediul Finanţelor Publice Braşov. DGRFP Braşov, amendată cu 3.000 lei

Documente cu date personale, aruncate la tomberoanele de la sediul Finanţelor Publice Braşov (Imagine: Tibi Bologh/Arhiva Mediafax Foto)

UPDATE 14:45 - DGRFP Braşov, amendată cu 3.000 lei pentru documentele cu caracter personal aruncate la gunoi

Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) a amendat Direcţia Finanţelor Publice Braşov cu suma de 3.000 de lei, după ce, miercuri, mai multe documente cu caracter personal aparţinând unor firme sau persaone fizice au fost găsite la gunoi.

Într-un comunicat transmis miercuri, Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) precizează că a amendat Direcţia Finanţelor Publice Braşov pentru neîndeplinirea obligaţiilor privind aplicarea măsurilor de securitate şi de păstrare a confidenţialităţii prelucrărilor de date cu caracter personal.

ANSPDCP a mai precizat că în urma investigaţiei realizate ca urmare a sesizării primite de la jurnalişti s-a constatat că Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice (DGRFP) Braşov, în calitate de operator de date personale, nu a luat măsurile necesare pentru a împiedica pierderea sau accesul neautorizat la datele cu caracter personal pe care le gestionează.

”Astfel, conform art. 20 din Legea nr. 677/ 2001, orice operator are obligaţia de a aplica măsurile tehnice şi organizatorice adecvate pentru protejarea datelor cu caracter personal împotriva distrugerii accidentale sau ilegale, pierderii, modificării, dezvăluirii sau accesului autorizat, în special dacă prelucrarea respectivă comportă transmisii de date în cadrul unei reţele, precum şi împotriva oricărei alte forme de prelucrare ilegală“, mai menţionează sursa citată.

La cele trei tomberoane de lângă sediul DGRFP Braşov au fost aruncate mai multe formulare şi documente care conţin datele personale ale unor cetăţeni sau societăţi comerciale, fără ca acestea să fie distruse. O parte dintre documente conţin ştampila DGRFP Braşov şi semnături, dar sunt şi multe "ciorne" ale unor formulare întocmite greşit sau anulate, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Directorul executiv al instituţiei, Lucian Voinescu, a declarat corespondentului MEDIAFAX că a fost vorba despre "un incident minor care a fost rezolvat", dar nu a putut preciza cu certitudine dacă documentele au fost aruncate la gunoi de către cetăţeni sau de angajaţii DGRFP Braşov.

"Acest incident minor a fost rezolvat, iar lucrurile au intrat în normalitate. S-au luat măsuri în acest sens şi s-au stabilit reguli suplimentare de securitate, în sensul că nu mai pleacă nicio hârtie din instituţie", a spus Voinescu.

El a mai precizat că documentele găsite la tomberoanele de lângă instituţie "ar fi putut fi aruncate de oricine, mai ales că unele persoane care vin la Finanţe pot avea o stare de nervozitate".

"Documente cu ştampilă nu aveau cum să iasă din instituţie. Acelea care au fost găsite erau, de fapt, nişte bonuri fiscale ale unei societăţi comerciale care cuprindeau datele firmei, CUI, iar aceste date nu sunt secrete", a mai explicat directorul DGRFP Braşov.

 

După incident, cele trei tomberoane aflate în spatele instituţiei, unde au fost găsite zeci de documente care conţineau date personale ale unor cetăţeni sau societăţi comerciale, unele dintre ele având ştampila unităţii, au fost ridicate.

În locul respectiv au fost lipite afişe cu mesajul: ”Vă rugăm să nu aruncaţi gunoiae în această zonă!!! Vă mulţumim“.

Purtătorul de cuvânt al DGRFP Braşov, Nicoleta Rogalschi, a spus că s-a luat această măsură pentru ca pe viitor să nu mai aibă loc astfel de incidente,  dar şi pentru că ”aleea de acces pentru contribuabili, unde se aflau tomberoanele, nu poate fi gestionată de instituţie, fiind un loc public unde fiecare poate să arunce orice doreşte“.

Reprezentantul Fiscului Braşov a admis că a fost vorba despre ”o eroare umană“ în acest caz.

”Este vorba despre nişte materiale utilizate în activitatea curentă a instituţiei. A existat o eroare umană în ceea ce priveşte gestionarea acestora, deşi instituţia are reguli şi legislaţie foarte clare care prevede cum se manipulează materialele gestionate de instituţie. Procedura este, pe de o parte, cea stabilită de Legea arhivelor naţionale în ceea ce priveşte îndosarierea şi arhivarea documentelor, iar în ceea ce priveşte materialele utilizate în activitatea curentă, avem colectarea selectivă a deşeurilor şi valorificarea acestora printr-un operator autorizat cu care avem contract“, a afirmat Rogalschi.

Nicoleta Rogalschi a mai spus că a fost deschisă o anchetă internă pentru a se stabili cine se face vinovat şi că vor fi luate măsuri pentru sancţionarea acestuia.

Ea a mai spus că sunt şi evenimente care nu pot fi ţinute sub control şi că există posibilitatea ca şi cetăţenii să arunce documente sau ciorne la gunoi.

”Sunt şi evenimente pe care noi nu le putem ţine sub control, respectiv gestionarea documentelor de către contribuabili. Fiecare contribuabil poate dispune de documentele sale în măsura în care doreşte“, a adăugat Nicoleta Rogalschi.

Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice, cu sediul central la Braşov, acoperă şase judeţe: Braşov, Alba, Mureş, Sibiu, Covasna şi Harghita.

Zeci de documente conţinând date personale ale unor cetăţeni sau societăţi comerciale, unele dintre ele având ştampila unităţii, au fost aruncate la tomberoanele de lângă Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Braşov

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici