Doi militari români au murit în Afganistan. Numărul total al românilor care şi-au pierdut viaţa în Afganistan a ajuns la 17 - VIDEO

Doi militari români au murit vineri dimineaţă în Afganistan, iar un altul a fost rănit, după ce vehiculul Humvee în care se aflau a trecut peste un dispozitiv exploziv improvizat. Cei doi militari, sergentul major Marius Florin Sfecheş şi soldatul Cristian-Petru Filip, făceau parte din Batalionul 812 Manevră Şoimii Carpaţilor.

466 afişări
Imaginea articolului Doi militari români au murit în Afganistan. Numărul total al românilor care şi-au pierdut viaţa în Afganistan a ajuns la 17 - VIDEO

Sergentul major Marius Florin Sfecheş (S) şi soldatul Cristian-Petru Filip au murit în Afganistan (Imagine: MApN)

Evenimentul s-a produs la ora 10.30, ora României înProvincia Zabul, la aproximativ 40 de kilometri nord-est deQalat, în urma exploziei fiind rănit şi caporalul VasileZbâncă. Militarul rănit a fost transportat, conform procedurilor,cu un elicopter de evacuare medicală la spitalul militar din BazaLagman, în prezent starea acestuia fiind stabilă.

Sergentul major Marius Florin Sfecheş avea 25 de ani şi eranecăsătorit. Soldatul Cristian-Petru Filip avea 26 de ani şi eranecăsătorit.

"Ministrul Apărării Naţionale Gabriel Oprea a semnat ordinele deavansare la gradul de sublocotenent post-mortem a celor doimilitari care şi-au sacrificat viaţa sub culorile Drapeluluinaţional, săvârşind acte de devotament excepţional în timpulexecutării misiunii în teatrul de operaţii din Afganistan", searată în comunicat.

Ministrul Apărării a înaintat Preşedintelui României propunerilede decorare a sublocotenenţilor post-mortem Marius Florin Sfecheşşi Cristian-Petru Filip cu Ordinul Naţional Steaua României în gradde Cavaler, pentru militari, cu însemn de război.

Video Stirileprotv.ro

În prezent, în Afganistan sunt dislocaţi 1663 de militariromâni, dintre care 1655 în cadrul misiunii NATO, ISAF.

Numărul militarilor români morţi în Afganistan se ridicăastfel la 17, iar cel al răniţilor la 55.

Trupurile celor doimilitari morţi în Afganistan vor fi repatriate luni saumarţi

Reprezentanţii Brigăzii 81 Mecanizate Bistriţa afirmă cătrupurile celor doi militari vor fi repatriate luni sau marţi,familiile acestora fiind deja anunţate.

Potrivit sursei citate, sergentul major Marius Florin Sfecheşavea 25 de ani şi era din Bistriţa. Soldatul Cristian-Petru Filipavea 26 de ani, era necăsătorit, el având un copil de 9 luni. Filipera din satul Şintereag, iar militarul rănit Zâncă era dinlocalitatea Şieu.

"Au fost anunţate familiile. Luni sau marţi vor fi repatriatetrupurile celor doi", a spus Mariş.

Peste 600 de militari ai Batalionului 812 Infanterie "ŞoimiiCarpaţilor" Bistriţa se află în Afganistan pentru o misiune demenţinere a păcii care va dura şase luni, miercuri având locrevista de front dinaintea plecării în prezenţa autorităţilor. Estea treia misiune de menţinere a păcii în Afganistan la careparticipă Batalionul 812 Infanterie "Şoimii Carpaţilor".

În această misiune au plecat, în total, 610 militari, adică 76de ofiţeri, 228 de maiştri militari care au gradul de subofiţer,306 de soldaţi şi gradaţi voluntari. În perioada iulie2010-ianuarie 2011, militarii bistriţeni execută o misiune demenţinere a păcii în Afganistan. Ei au obligaţia să protejezepopulaţia locală în timpul extinderii legitimităţii guvernuluiafgan şi să contribuie la reducerea influenţei elementelorinsurgente asupra acesteia.

Principalele sarcini ale Batalionului 812 Infanterie Bistriţasunt menţinerea libertăţii de mişcare pe Autostrada A1,interzicerea libertăţii de mişcare a forţelor insurgente şireducerea infiltrărilor insurgenţilor pe rutele de acces. Totodată,militarii au sarcina să descopere şi să distrugă ascunzătorile dearmament, muniţii şi materiale explozive ale insurgenţilor şi săparticipe la operaţiuni umanitare.

Înfiinţat la 1 martie 1995 în Garnizoana Dej şi dislocat la 1august 1995 în Garnizoana Bistriţa, Batalionul 812 InfanterieBistriţa ocupă o poziţie importantă în structura Brigăzii 81Mecanizate.

Batalionul a desfăşurat misiuni de menţinere a păcii în Africaîn misiunile UNVEM III şi Monua (Angola), operaţii de reconstrucţiea păcii în Europa - misiunile Belurokos 8, 9 şi 10 din Kosovo şioperaţii de stabilitate şi reconstrucţie în Asia - misiuneaEnduring Freedom (Afganistan), Antica Babilonia (Irak), dar aparticipat şi la o misiune NATO ISAF III în Afganistan.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici